dwa systemy, bios Samsung Phoenix - resetowanie przy starcie drugiego systemu
-
dwa systemy, bios Samsung Phoenix - resetowanie przy starcie drugiego systemu
Witam.
Mam problem dotyczący dwóch systemów na jednym dysku. Otóż mam Windowsa i Linuksa, ale za każdym razem gdy resetuje komputer i wybieram inny system od poprzedniego resetuje się ponownie sam, tak jakby potrzebował przeładować jakieś dane. W innych komputerach nie zauważyłem takiej opcji. Myślę, że problem leży po stronie biosu, ale przeszukałem i nic ciekawego nie znalazłem. Resetowanie występuje również gdy są obok siebie dwa Linuksy lub dwa Windowsy.
Samsung R509, bios to Phoenix
Jakieś pomysły, sugestie?
Pozdrawiam.
Mam problem dotyczący dwóch systemów na jednym dysku. Otóż mam Windowsa i Linuksa, ale za każdym razem gdy resetuje komputer i wybieram inny system od poprzedniego resetuje się ponownie sam, tak jakby potrzebował przeładować jakieś dane. W innych komputerach nie zauważyłem takiej opcji. Myślę, że problem leży po stronie biosu, ale przeszukałem i nic ciekawego nie znalazłem. Resetowanie występuje również gdy są obok siebie dwa Linuksy lub dwa Windowsy.
Samsung R509, bios to Phoenix
Jakieś pomysły, sugestie?
Pozdrawiam.
-
Przeczytałem bardzo dokładnie.
Więc nic już mnie nie zdziwi i pytanie również uważam za aktualne ponieważ nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi.
Znam kogoś komu nie chciało się czekać aż system wyłączy mu komputer więc wyciągał wtyczkę z gniazdka.amkrankruleuen pisze:Otóż mam Windowsa i Linuksa, ale za każdym razem gdy resetuję komputer i wybieram inny system
Więc nic już mnie nie zdziwi i pytanie również uważam za aktualne ponieważ nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi.
- Dlaczego resetujesz komputer?
Zawiesza się? - Jaki Windows?
- Jaki Linux?
- Gdzie się znajduje oraz jaki program rozruchowy jest używany?
-
Załóżmy, że aktualnie korzystam z Linuksa, ale nagle pojawia się potrzeba przejścia na Windowsa i muszę zresetować komputer aby dojść do programu rozruchowego. Gdy zresetuję i wybiorę z listy Windowsa to automatycznie wykonuje się jeszcze jeden reset, dopiero po tym resecie gdy wybiorę Windowsa po raz drugi, ładuje się dalej. Systemy nie mają tu nic do rzeczy, tak samo program rozruchowy. Problem moim zdaniem tkwi w Biosie, ale gdzie konkretnie nie potrafię stwierdzić.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Problem leży gdzie indziej, a mianowicie w tym, że nie dajesz innym żadnej szansy by sobie pomóc.amkrankruleuen pisze:Problem moim zdaniem tkwi w Biosie, ale gdzie konkretnie nie potrafię stwierdzić.
Tydzień czasu minęło i nie dostałem jeszcze jednoznacznej odpowiedzi dlaczego resetujesz komputer zamiast uruchamiać go ponownie.
Skoro nie umiesz (nie chcesz) odpowiedzieć na cztery proste pytania, to zanieś komputer do serwisu zamiast marnować czyjś czas.
http://rtfm.killfile.pl/#precyzja
-
-
fnmirk przecież wyraźnie udzieliłem odpowiedzi na Jego pytanie. Jest tutaj
Chyba po to są 2 systemy obok siebie zainstalowane żeby była możliwość korzystania z dowolnego kiedy się chce, ale w jaki inny sposób można przejść na 2 system podczas gdy się korzysta z 1 jak nie zresetować komputer, bądź wyłączyć i włączyć, ale to przecież to samo...Załóżmy, że aktualnie korzystam z Linuksa, ale nagle pojawia się potrzeba przejścia na Windowsa i muszę zresetować komputer aby dojść do programu rozruchowego.
to nie jest to samo, nie oburzaj się tylko odpowiedz na pytania które zadał saturno inaczej zapomnij o pomocy bo z fusów wróżyć nie będziemy.amkrankruleuen pisze: ale w jaki inny sposób można przejść na 2 system podczas gdy się korzysta z 1 jak nie zresetować komputer, bądź wyłączyć i włączyć, ale to przecież to samo...