Beryl - instalacja, FAQ

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
beatl68

Post autor: beatl68 »

Umieściłem beryla w autostarcie gnome i po restarcie nie miałem obramowania okienek. Do autostartu dodałem również beryl managera i wszystko hula aż miło.
Pozdrawiam :-D
squeez

Post autor: squeez »

witam, instalowałem beryla już kilka razy, najpierw na ati radeon 9100, potem zmieniłem kartę na gf2 gts, też miałem problemy. po jakimś czasie zainstalowałem od nowa debiana (netinstall), wszystko instalowane wg poradników z forum. doszedłem do momentu, gdy mam stery grafiki ok (direct rendering: yes), wg poradnika zainstalowałem beryla. nigdy jeszcze nie miałem tak, żeby wszystko było ok. jeszcze na radeonie uruchamiał się beryl, ale bez managera.. teraz po wpisaniu beryl-manager & pokazuje w terminalu kilka linijek, ładuje się beryl, po czym linux poprostu się zawiesza - nie mogę zmienić okna (w sensie ctrl+alt+f1), nie można niczego włączyć (klikając) etc.
szczerze mówiąc już mi zniknęła ochota na tego beryla, a to chociażby przez to, że instalowałem od nowa linuksa głównie po to, by na "czystym" systemie go postawić.
btw: nikt nie odpowiedział na posta 3ndriu, a akurat gdy miałem radeona to właśnie był to dla mnie aktualny problem i czekałem na jakąś odpowiedź, ale cóż ;p
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Moim zdaniem geforce2 może być troszeczkę za słaby - pozostałbym już raczej przy tym Radeonie. (IMO)
squeez

na radeonie miałem 1600-1700fps w glxgears, na gfie 1800-1900
Zarov
Beginner

Post autor: Zarov »

A ja właśnie zainstalowalem według opisu i działa ładnie na dżiforsie 2 mx 400 64mb :) Lekko przymula ale coś wyłączę :)
squeez

poza tym mnie to dziwi, że chociażby w xorgu mam skonfigurowane 4 rozdzielczości ekranu, w tym 1154-864 (czy jakoś tak), a jednak takiej nie ma w menu rozdzielczości, ale jest za to 5 innych których nie dawałem. konfiguracje xorga przeprowadzałem ze 2 razy dla pewności, ale mimo wszystko może coś tutaj nie tak?
Kaka'
Senior Member

AFAIK to panel NVIDIi kłóci się z ustawieniami xorga.
Zarov
Beginner

Post autor: Zarov »

Jak to się wyłącza? Normalne jest to że po wyłączeniu [PPM na ikonce Beryla i zakończ] Beryl wciąż działa a po skillowaniu znikają wszystkie belki?
Kaka'
Senior Member

Zmień menadżer okien.
SobonPiotr
Beginner

Post autor: SobonPiotr »

Kaka' pisze:FAQ
Dla KDE: wykonaj: `ln -s /usr/bin/beryl-manager ~/.kde/Autostart`
[/i]
Wykonuję to w konsoli jako root:

Kod: Zaznacz cały

`ln -s /usr/bin/beryl-manager ~/.kde/Autostart`
I nie uruchamia się przy starcie systemu.
Na wszelki wypadek wstukuję też:

Kod: Zaznacz cały

ln -s /usr/bin/beryl-manager ~/.kde/Autostart
- bez apostrofów
Ale rezultat jest podobny, w dalszym ciągu nie startuje z systemem. :/

Wszystko przy Debian 4.0 Etch dla środowsika KDE.
Zablokowany