Witam.
Mam zamiar skonfigurować serwer VPS pod konto powłoki. Chcę skorzystać z oferty XS: http://www.statnet.pl/vps/. Jestem właścicielem forum dyskusyjnego i chciałbym, aby ta powłoka posłużyła mnie i użytkownikom do uruchomienia stabilnej sesji irc na kanale forum. Oprócz tego zależy mi na uruchomieniu kilku robotów typu eggdrop.
Niestety nie wiem jak się za to zabrać. Z rodziny Linuksa miałem jedynie styczność z Ubuntu. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak, krok po kroku uruchomić taką powłokę? Lepiej, aby działał na Ubuntu, czy Debianie?
Z góry dziękuję za pomoc.
PS. Nie proszę o to, aby ktoś wykonał to za mnie, tylko o porady, co do tego, jak samemu to zrobić.
Pozdrawiam.
Konfiguracja serwera VPS pod konto pow
Wikipedia na temat powłoki.
Co do postawienia sesji irc to trzeba zainstalować bota (tak jak piszesz np. eggdrop) i połączyć się z kanałem. Wystarczy, że klient/bot będzie połączony z kanałem i tyle.
Chyba, że masz na myśli stworzenie sieci botów, które reagują na próby przejęcia kanału. Tutaj kłania się ich konfiguracja na zdarzenia (typu ktoś wyrzucił jednego z botów lub go zbanował, to wtedy inne boty reagują tak, że takowego osobnika wyrzucają). Jeżeli ktoś zrobi Ci DDoS na serwerze to od razu wszystkie boty wyparują. Więc przyda się konfiguracja, aby przeciwdziałać temu. Oczywiście nie obronisz się przed wszystkim.
Więc o czym powinieneś poczytać?
- Zabezpiecz odpowiednio SSH
- Poczytać o konfiguracji botów, do stworzenia sieci botów broniących kanał
- iptables, ochrona przed DDoS
Polecam Debiana do tego
Po instalacji Debiania lub Ubuntu powinieneś mieć dostęp do powłoki bash i ona działa zaraz po uruchomieniu systemu (mowa o standardowej instalacji).Powłoka systemowa (ang. shell) - program komputerowy pełniący rolę pośrednika pomiędzy systemem operacyjnym lub aplikacjami a użytkownikiem, przyjmując jego polecenia i "wyprowadzając" wyniki działania programów. To pośrednictwo nie jest obowiązkowe (programy mogą być bardziej "samodzielne").
Co do postawienia sesji irc to trzeba zainstalować bota (tak jak piszesz np. eggdrop) i połączyć się z kanałem. Wystarczy, że klient/bot będzie połączony z kanałem i tyle.
Chyba, że masz na myśli stworzenie sieci botów, które reagują na próby przejęcia kanału. Tutaj kłania się ich konfiguracja na zdarzenia (typu ktoś wyrzucił jednego z botów lub go zbanował, to wtedy inne boty reagują tak, że takowego osobnika wyrzucają). Jeżeli ktoś zrobi Ci DDoS na serwerze to od razu wszystkie boty wyparują. Więc przyda się konfiguracja, aby przeciwdziałać temu. Oczywiście nie obronisz się przed wszystkim.
Więc o czym powinieneś poczytać?
- Zabezpiecz odpowiednio SSH
- Poczytać o konfiguracji botów, do stworzenia sieci botów broniących kanał
- iptables, ochrona przed DDoS
Polecam Debiana do tego