Instalacja za pomoc

Pomoc dotycząca instalacji systemu
dawideq03

Instalacja za pomocą PXE

Post autor: dawideq03 »

Witam serdecznie.

Chciałbym zainstalować Debiana za pomocą PXE (posiadam terminal bez napędu). A więc do rzeczy.

Mam taką sytuację: na laptopie, z którego chciałbym zainstalować Debiana zainstalowałem dhcp. Problem w tym, że ten laptop jest podłączony do internetu przez ruter, który z kolei przydziela ip statycznie. Terminal, również podłączony jest do owego terminala. Teraz pytanie. Czy zmienić przydzielanie adresów na dynamiczne w ruterze (o ile to coś da), czy podłączyć bezpośrednio laptopa do terminala?
Awatar użytkownika
diabolic3
Beginner

Post autor: diabolic3 »

Swego czasu próbowałem za pomocą PXE zainstalować Debiana na moim komputerze ,,Eee'', lecz niestety mi się to nie udało, jakoś ,,Eee'' nie chciał ni jak pobrać systemu z tftp. Z tego co zauważyłem to jak miałem serwer dhcp zainstalowany na komputerze z serwerem tftp to jeszcze pobierał adres, w przypadku, gdy ruter przydzielał adresy to już różnie z tym było. Wreszcie się wkurzyłem i zainstalowałem go z pendrive, o wiele lepszy i łatwiejszy sposób. W internecie jest dużo poradników jak to zrobić.
dawideq03

Tak, instalowałem już z pendrive'a i jak najbardziej problemów nie było, chciałem spróbować przez PXE, ale jakoś nie bardzo to wychodzi. Znalazłem, że ruter (ten do neostrady) nie może przydzielać adresów, najlepiej jak podłącze terminal i laptop skrętką... i co dalej? Pomysł mam taki: Instaluję dhcp na laptopie, przydzielam adres terminalowi. Laptop i terminal połączony, a internet? Zostaje tylko wifi, jak to zrobić żeby pobierał adres z rutera? Też można to zrealizować, czy zostawić tak jak jest, tzn. statyczny dla wifi? Powstanie sytuacja, że terminal dostanie adres z dhcp z laptopa, a laptop ma statyczny adres ip z rutera, czy to jakoś się nie pogryzie? Eh, skomplikowane to.
Awatar użytkownika
diabolic3
Beginner

Post autor: diabolic3 »

Jeśli laptop łączy się z routerem po wifi, to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie, abyś udostępnił łącze internetowe terminalowi po skrętce, i na laptopie serwer dhcp i tftp.
dawideq03

I tu właśnie też jest problem, bo w takim przypadku terminal musiałby mieć dwie karty sieciowe, a to niestety jest nierealne. Zostaje jeszcze stacjonarny komputer, tam zamontuje drugą kartę sieciową i zrobię tak jak napisałeś.

Cóż, miałem zrobić to wczoraj, pewnie nie zrobię i dzisiaj.
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

Nie bardzo się orientuję co dokładnie jest instalowane z pomocą Debiana z płytki netinstall, ale jeśli dobrze zrozumiałem przesłanie - instaluje on bardzo podstawową wersję systemu.
Obrazy netinstall zawierają instalator i system bazowy. Pozwalają na zainstalowanie najbardziej podstawowego systemu z płyty CD; wszystkie dalsze pakiety mogą zostać zainstalowane z internetu.
W takim razie (o ile dobrze myślę), możesz zainstalować za pomocą PXE obraz netinstall, a potem przełączyć terminal pod kabel z łączem internetowym i dociągnąć potrzebne pakiety.
Dlatego radzę ci pominąć ruter, spiąć krosowanym kablem laptopa z terminalem, ustawić na laptopie DHCP, TFTP i próbować.
dawideq03

Z tym że przez PXE nie instaluje z netinstall, do PXE jest przeznaczona specjalny pakiecik netboot i to ten pakiecik przesyła się dzięki tftp i dhcp do serwera.
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

Prawda jest taka że przez PXE jesteś w stanie zainstalować wszystko, pełną instalację Debiana lub nawet zupełnie inną dystrybucję. Wszystko zależy od konfiguracji i wiedzy.

Ale opierając się na uruchamianiu systemu za pomocą sieci - to chyba zasada powinna być podobna, załaduj do RAM-u obraz uruchamiany z sieci, przepnij łącze na internet i instaluj pakiety.
Ale tak jak mówiłem - nie znam tego obrazu uruchamianego z sieci, opieram się tylko na informacjach z internetu.
Ewentualnie jutro mogę spróbować zrobić uruchamianie systemu z sieci i na wieczór powinienem mieć więcej konkretnych informacji.
ODPOWIEDZ