Witam serdecznie.
Chciałbym zainstalować Debiana za pomocą PXE (posiadam terminal bez napędu). A więc do rzeczy.
Mam taką sytuację: na laptopie, z którego chciałbym zainstalować Debiana zainstalowałem dhcp. Problem w tym, że ten laptop jest podłączony do internetu przez ruter, który z kolei przydziela ip statycznie. Terminal, również podłączony jest do owego terminala. Teraz pytanie. Czy zmienić przydzielanie adresów na dynamiczne w ruterze (o ile to coś da), czy podłączyć bezpośrednio laptopa do terminala?
Instalacja za pomoc
Swego czasu próbowałem za pomocą PXE zainstalować Debiana na moim komputerze ,,Eee'', lecz niestety mi się to nie udało, jakoś ,,Eee'' nie chciał ni jak pobrać systemu z tftp. Z tego co zauważyłem to jak miałem serwer dhcp zainstalowany na komputerze z serwerem tftp to jeszcze pobierał adres, w przypadku, gdy ruter przydzielał adresy to już różnie z tym było. Wreszcie się wkurzyłem i zainstalowałem go z pendrive, o wiele lepszy i łatwiejszy sposób. W internecie jest dużo poradników jak to zrobić.
Tak, instalowałem już z pendrive'a i jak najbardziej problemów nie było, chciałem spróbować przez PXE, ale jakoś nie bardzo to wychodzi. Znalazłem, że ruter (ten do neostrady) nie może przydzielać adresów, najlepiej jak podłącze terminal i laptop skrętką... i co dalej? Pomysł mam taki: Instaluję dhcp na laptopie, przydzielam adres terminalowi. Laptop i terminal połączony, a internet? Zostaje tylko wifi, jak to zrobić żeby pobierał adres z rutera? Też można to zrealizować, czy zostawić tak jak jest, tzn. statyczny dla wifi? Powstanie sytuacja, że terminal dostanie adres z dhcp z laptopa, a laptop ma statyczny adres ip z rutera, czy to jakoś się nie pogryzie? Eh, skomplikowane to.
Nie bardzo się orientuję co dokładnie jest instalowane z pomocą Debiana z płytki netinstall, ale jeśli dobrze zrozumiałem przesłanie - instaluje on bardzo podstawową wersję systemu.
Dlatego radzę ci pominąć ruter, spiąć krosowanym kablem laptopa z terminalem, ustawić na laptopie DHCP, TFTP i próbować.
W takim razie (o ile dobrze myślę), możesz zainstalować za pomocą PXE obraz netinstall, a potem przełączyć terminal pod kabel z łączem internetowym i dociągnąć potrzebne pakiety.Obrazy netinstall zawierają instalator i system bazowy. Pozwalają na zainstalowanie najbardziej podstawowego systemu z płyty CD; wszystkie dalsze pakiety mogą zostać zainstalowane z internetu.
Dlatego radzę ci pominąć ruter, spiąć krosowanym kablem laptopa z terminalem, ustawić na laptopie DHCP, TFTP i próbować.
Prawda jest taka że przez PXE jesteś w stanie zainstalować wszystko, pełną instalację Debiana lub nawet zupełnie inną dystrybucję. Wszystko zależy od konfiguracji i wiedzy.
Ale opierając się na uruchamianiu systemu za pomocą sieci - to chyba zasada powinna być podobna, załaduj do RAM-u obraz uruchamiany z sieci, przepnij łącze na internet i instaluj pakiety.
Ale tak jak mówiłem - nie znam tego obrazu uruchamianego z sieci, opieram się tylko na informacjach z internetu.
Ewentualnie jutro mogę spróbować zrobić uruchamianie systemu z sieci i na wieczór powinienem mieć więcej konkretnych informacji.
Ale opierając się na uruchamianiu systemu za pomocą sieci - to chyba zasada powinna być podobna, załaduj do RAM-u obraz uruchamiany z sieci, przepnij łącze na internet i instaluj pakiety.
Ale tak jak mówiłem - nie znam tego obrazu uruchamianego z sieci, opieram się tylko na informacjach z internetu.
Ewentualnie jutro mogę spróbować zrobić uruchamianie systemu z sieci i na wieczór powinienem mieć więcej konkretnych informacji.