Screen - instalacja, konfiguracja itp.

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
Kaka'
Senior Member

Screen - instalacja, konfiguracja itp.

Post autor: Kaka' »

Screen - jak to zrobić

Screen - coż to takiego?

&quot pisze: Screen jest pełnoekranowym menedżerem okien, który dzieli fizyczny terminal między kilkoma procesami (zwykle interaktywnymi powłokami). (...) Dla każdego wirtualnego terminala istnieje bufor przewijania oraz mechanizm wycinania i wklejania, który umożliwia przenoszenie obszarów tekstów między oknami. W momencie, gdy screen jest wywoływany, tworzy pojedyncze okno z powłoką (lub z podaną komendą), a następnie znika z drogi, abyś mógł używać programu w normalny sposób. W dowolnej chwili możesz utworzyć nowe pełnoekranowe okna z innymi programami (również z dodatkowymi powłokami), zabić istniejące okna, zobaczyć listę okien, włączyć raportowanie wyjścia, wklejać między nimi tekst, oglądać historię przewijania, przełączać się między oknami, itd. Wszystkie okna uruchamiają swoje programy zupełnie niezależnie od pozostałych. Programy pracują również wtedy, gdy ich okna są niewidoczne, a nawet wtedy, gdy cała sesja screen jest odłączona od terminala użytkownika. Gdy program się kończy, screen (domyślnie) zabija okno, które go zawierało. Jeśli okno to było na pierwszym planie, wyświetlacz przełącza się na okno poprzednie; jeśli żadne już nie pozostanie, screen kończy działanie.
Jeżeli nie zrozumiałeś powyższego tekstu, to postaram się to w inny sposób wyjaśnić. Screen jest to program, który uruchamiasz w konsoli. Dzięki temu, że go uruchomimy, nasza konsola zyskuje jakby nowe możliwości. Możemy sobie np. tworzyć nowe zakładki. Tak, wiem - różnego rodzaju terminale, np.: YaKuake, gnome-terminal, konsole itd., mają zakładki, jednak nie mają takich możliwości co konsola, w której został odpalony screen. Załóżmy, że masz odpalone 5 zakładek w YaKuake, a w nich jakieś programy. Nagle następuje pad x-ów (wywala Cię z nich). Po ponownym uruchomieniu x'ów musisz jeszcze raz odpalić YaKuake, potem te 5 zakładek i wreszcie dane programy - męczące nie? A wyobraź sobie, że w jakimś terminalu robisz aktualizację systemu. Najnowsze wersje pakietów zostały już ściągnięte i następuje instalacja i konfiguracja pakietów. Aż tu nagle restart x-ów - wyłącza się terminal, a razem z nim dpkg. Pewnie po takiej niespodziance możesz mieć poważne kłopoty, np.: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=524 A co się stanie jeśli w screenie odpalisz aktualizację i padną x'y? Dpkg będzie dalej działać - tak dalej będzie. Bo screen pracuje "niezależnie" od terminala. X'y mogą się sypać itp., ale cały czas będzie działał w tle screen. Właśnie dzięki niemu, zwiększamy bezpieczeństwo i stabilność systemu.

Instalacja screena

Aby używać screena, musimy go oczywiście zainstalować. W tym celu, jako root wydaj:

Kod: Zaznacz cały

aptitude update && aptitude install screen
lub:

apt-get update && apt-get install screen

Konfiguracja screena

Standardowo screen nie wygląda zbyt ciekawie. Oczywiście możemy go sobie odpowiednio skonfigurować. Na temat konfiguracji przeczytasz w:

man screen
Jednakże znając życie i tak tego nie przeczytasz. Dlatego w załączniku umieszczam mój plik

~/.screenrc
Umieść ten plik w swoim katalogu domowym, usuń jego rozszerzenie, oraz dodaj kropkę na początku tego pliku.

Praca ze screenem

Po skonfigurowaniu screena, możemy przejść do praktyki. Odpal swój ulubiony terminal (np: YaKuake) i wpisz:

screen
Powinieneś ujrzeć swego rodzaju powitanie (jeśli nie chcesz więcej tego "powitania" oglądać, to dodaj do ~/.screenrc startup_message off ). Naciśnij teraz spację lub ENTER. Widzisz teraz jakąś różnicę? Nie? I dobrze - screen nadal działa, ale jak na razie tego nie widzisz. Teraz wpisz `ls -la` - wynik standardowy, wszystko wygląda jak dawniej. A teraz wciśnij Ctrl + a + c. Powinna się otworzyć nowa zakładka screena. Musisz wiedzieć, że aby używać screena musisz poznać kilka skrótów klawiszowych. Nie jest to trudne, szybko je zapamiętasz. Aby np. stworzyć nową zakładkę, zamknąć aktualną zakładkę, wyłączyć screena itp., zawsze trzeba wcisnąć Ctrl + a (^a) a dopiero potem wymagany klawisz. O to wykaz najważniejszych skrótów:

^a + c - tworzy nową zakładkę,
^a + ^a - przełącza na ostatnie wyświetlane okno,
^a + " - pokazuje listę wszystkich otwartych okien/zakładek,
^a + A - zmienia nazwę okna,
^a + C - "czyści" okno,
^a + ^d - wyłącza screena z aktualnego terminala,
^a + ^g - włącza tryb wizualnego dzwonka screena,
^a + spacja - przełącza się na następne okno,
^a + Back Space - przełącza się na poprzednie okno,
^a + [ - umożliwia przewijanie linii.

To są tylko najważniejsze skróty - szybko się ich nauczysz. Oczywiście, możesz sobie je zmienić - wszystko zależy od Ciebie. Więcej skrótów znajdziesz w:

man screen

Dodam jeszcze, że jeżeli zawsze po uruchomieniu screena, uruchamiasz kilka zakładek, a w nim jakieś programy, to możesz skonfigurować ten program tak, aby zaraz po odpaleniu screena, te np. 5 zakładek wraz z programami się odpaliło. Zaoszczędzi Ci to trochę czasu. Jak to uczynić? Spójrz do załącznika. Na końcu tego pliku, zamieściłem stosowny komentarz.

Naprawdę zachęcam do używania screena - umili wam on życie, a przy okazji zwiększy bezpieczeństwo.

Po więcej informacji o screenie odsyłam do podręcznika:

man screen
Podręcznik ten jest po Polsku, więc zachęcam do zapoznania się z nim.

W razie uwag, propozycji i takich tam proszę o kontakt na Gadu, PW, Jabbera, czy na forum.
RRH
Beginner

Post autor: RRH »

http://jakilinux.org/aplikacje/konsola/screen-sztuczki/ - warto zapoznać się z tym artykułem

Edycja:
Teraz patrzę i widzę, że podręcznik systemowy screena mam po angielsku.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

RRH pisze:Teraz patrzę i widzę, że podręcznik systemowy screena mam po angielsku.
Doinstaluj polską wersję:

aptitude install manpages-pl
RRH
Beginner

Post autor: RRH »

velmafia pisze:Doinstaluj polską wersję:
Dziękuję, pomogło!
Zapomniałem sobie o tym.
COVERek

Post autor: COVERek »

Jak podzielic screena`a na cztery tak jak na obrazku? Bo mi nie idzie.. :(

Obrazek
chillo

Post autor: chillo »

witam,

zainstalowalem screena jako root a teraz chce go odpalic jako user nie chce sie odpalic pokazuje sie tylko czarny rekram podaje

Obrazek

Na root wszystko ladnie dziala ..

Bede wdzieczy za pomoc :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

zainstalowałeś wersje z repo czy własną kompilacje ??
chillo

Post autor: chillo »

apt-get install nic nie ustawialem

to moje GG 9374145

bede wdzieczy za pomoc :)
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

sprawdź czy twój użytkownik należy do grupy "tty" - jeśl nie to dodaj go do tej grupy, wyloguj sie i zaloguj raz jeszcze
DamianM2007

Post autor: DamianM2007 »

Witam jak chce odpalic proces w tle ze screena mam tak "~/.screenrc startup_message off " jak to poprawić ? no i gdzie wrzucic plik .screenrc ?

Czekam na odp pozdro :)
Zablokowany