jaki uruchomi
jaki uruchomić program do pracy z C/C++?
Witam.
Poszukuję kilku informacji dotyczących Programowania w C++, posiadam książkę na temat programowania w języku C++ lecz to za mało.
Otóż, mam problem bo nie wiem przez jaki program mam bawić się w C++. Czytałem o g++ lecz nie mogę go zainstalować i uruchomić.
Prosiłbym o pomoc.
Poszukuję kilku informacji dotyczących Programowania w C++, posiadam książkę na temat programowania w języku C++ lecz to za mało.
Otóż, mam problem bo nie wiem przez jaki program mam bawić się w C++. Czytałem o g++ lecz nie mogę go zainstalować i uruchomić.
Prosiłbym o pomoc.
Kompilator g++ albo gcc zainstaluj z repozytorium. Podstawowa kompilacja w g++ to:
Co do środowiska programistycznego, do prostych programów spokojnie wystarczy ci gedit czy kate, oba podkreślają ładnie składnię. Osobiście preferuję geany, ale to jest kwestia raczej osobista, jak trochę pokodzisz w różnych programach, to na pewno znajdziesz coś dla siebie. Do większych projektów można zaprzęgnąć jakieś poważniejsze IDE. Pod Windowsem jest Visual Studio, pod Linuksa nie ma chyba nic na tyle dobrego, ale Netbeans czy Eclipse z odpowiednimi wtyczkami też jakoś daję radę.
Kod: Zaznacz cały
g++ kod.cpp -Wall -o program
Pobrałem paczkę .deb która niby jest g++.
Po wpisaniu polecenia:
I na tym się kończy. Może się zainstalowało, a ja nie wiem jak uruchomić?
Po wpisaniu polecenia:
dpkg -i /home/xxx/nazwa_pliku.deb
(Odczytywanie bazy danych ... 116763 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Przygotowanie do zastąpienia g++ 4:4.3.2-2 (wykorzystując .../home/xxx/g++_4.3.2-2_i386.deb) ...
Rozpakowanie pakietu zastępującego g++ ...
Konfigurowanie g++ (4:4.3.2-2) ...
Przetwarzanie wyzwalaczy dla man-db...
Prawdopodobnie się zainstalowało. Uruchomić tak, jak napisałem w poście #2. Na przyszłość też poczytaj co to jest repozytorium pakietów, naucz się obsługi apt-get albo aptitude i oszczędzisz sobie masę czasu na szukaniu, pobieraniu i instalowaniu oprogramowania. Polecam też przejrzenie tematów w dziale Dla Początkujących. Na 99% problemów początkującego użytkownika jest już tam odpowiedź.
http://debian.linux.pl/threads/13294-Al ... #post84983" pisze:Nie mogę zainstalować żadnego ,,środowiska programistycznego'',
- widmo17
http://clang.llvm.org/
Szczerze mówiąc nie testowałem, ale słyszałem dużo dobrego o tym kompilatorze.
Szczerze mówiąc nie testowałem, ale słyszałem dużo dobrego o tym kompilatorze.