co wybra
co wybrać, 32 czy 64 bitowy system?
Witam.
Na razie korzystam z Lenny ale jak Squeeze (czy jakoś tak) zamrożą to mam zamiar zainstalować wersję testową i tu moje pytanie, czy instalować wersję 64bitową czy 32 bitową.
Ostatnio przeczytałem, że jako tako większość oprogramowania jest pod 32 bitowy procesor przygotowana i na 64 bitowym potrzebna jest emulacja 32 bitów. I to jest jakaś strata na procesorze.
Czy ma moim sprzęcie warto inwestować w 64 czy 32 bity?
[INDENT]celeron 2.53 (single core)
8400 gs
1,25 @266Mhz DDR2[/INDENT]
Na razie korzystam z Lenny ale jak Squeeze (czy jakoś tak) zamrożą to mam zamiar zainstalować wersję testową i tu moje pytanie, czy instalować wersję 64bitową czy 32 bitową.
Ostatnio przeczytałem, że jako tako większość oprogramowania jest pod 32 bitowy procesor przygotowana i na 64 bitowym potrzebna jest emulacja 32 bitów. I to jest jakaś strata na procesorze.
Czy ma moim sprzęcie warto inwestować w 64 czy 32 bity?
[INDENT]celeron 2.53 (single core)
8400 gs
1,25 @266Mhz DDR2[/INDENT]
Wyssany z palca? To próbowałeś zainstalować kiedyś na systemie 64 bit skype i pulseaudio? W Debianie testowym nawet z flashem był problem i musiałem sobie instalować ręcznie. Iceweasel z wersji testowej nie wyświetla prawidłowo stron, a firefox oficjalne wydanie to tylko 32 bit. Nie jest tragicznie ale jednak w systemie 64bitowym czasami natrafia się na problemy, których nie ma w 32bitowym.sector pisze:Tekst, że jest więcej problemów z takim systemem jest wyssany z palca.
No dobrze, mogę się zgodzić co do problemów na 64bitach ale co nie ma ich na 32bitach. Gdybyś porównał takie programy jak PS lub 3DSmax, których używam rekreacyjnie to problem ze Skype (ja takowego nie miałem) byś przebolał.rgl pisze:Wyssany z palca? To próbowałeś zainstalować kiedyś na systemie 64 bit skype i pulseaudio? W Debianie testowym nawet z flashem był problem i musiałem sobie instalować ręcznie. Iceweasel z wersji testowej nie wyświetla prawidłowo stron, a firefox oficjalne wydanie to tylko 32 bit. Nie jest tragicznie ale jednak w systemie 64bitowym czasami natrafia się na problemy, których nie ma w 32bitowym.
Pozdrawiam.