Automatyczne uruchamianie po

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
qba7878

Automatyczne uruchamianie połączenia wifi po restarcie systemu z opowiednią opcją

Post autor: qba7878 »

Witam.

Od dłuższego czasu borykałem się z problemem zrywania połączenia mojej karty WIFI.

Kod: Zaznacz cały

03:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR5416 802.11abgn Wireless PCI Adapter (rev 01)
podłączonej do laptopa przez PCIMCIA. Wszystko działało niby poprawnie, lecz po jakimś czasie połączenie było zrywane. Polecenie:

dmesg
dawało następujący komunikat:

[ 1442.266673] ACPI Error: No installed handler for fixed event [00000000] (20090903/evevent-306)
[ 2561.223519] lo: Disabled Privacy Extensions
[ 2885.500057] No probe response from AP 00:1f:c6:3d:98:98 after 500ms, disconnecting.
Próbowałem na wszystkie sposoby z ACPI, lecz nie przynosiło to żadnych rezultatów. Koniec końców zrezygnowałem z menedżerów sieci i skonfigurowałem połączenie ręcznie, co dało nieco lepszy rezultat bo połączenie trwało dłużej po czym i tak ulegało zerwaniu.
Okazało się, że rozwiązaniem problemu jest wyłączenie zarządzania energią dla mojego interfejsu wifi, co sprowadza się do jednego polecenia:

iwconfig wlan0 power off
I tutaj jest moje pytanie, czy wiecie może w jaki sposób umieścić to w /etc/network/interfaces tak abym nie musiał wykonywać tego ,,ręcznie'' przy każdym uruchomieniu systemu?
qba7878

Post autor: qba7878 »

Z całym szacunkiem dla Moderatora, ale moje połączenie uruchamia się automatycznie po restarcie...., chodzi o opcje uruchomienia. Może mój dobór tematu był niezbyt trafiony, ale obecny mocno odbiega od sedna....
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Próbowałeś dopisać to do pliku:

/etc/network/interface
Więcej:

man interface
Dodane:
Zapisz do pliku o nazwie np.: start_wlan0:

#! /bin/sh
iwconfig wlan0 power off
Umieść plik następnie np. w katalogu:

/etc/init.d/
Nadaj mu odpowiednie prawa:

chmod u+x /etc/init.d/start_wlan0
Ustaw aby skrypt uruchamiał się ze startem systemu.

update-rc.d start_wlan0 defaults 95
Poczytaj o poziomach startu systemu w ,,Debian Reference''. Wartość ,,95'' będzie trzeba chyba zmienić.
ODPOWIEDZ