Wy

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
wojtasskorcz

Wyłączanie touchpada po podłączeniu myszy (modyfikacja skryptu)

Post autor: wojtasskorcz »

Witam,
Przeszukałem już forum i internet z pomocą Google, ale nic u mnie nie zadziałało. Chodzi o to, żeby po podłączeniu myszy do laptopa touchpad się wyłączył aż do czasu odłączenia. Niestety, wszystkie skrypty jakie znalazłem w internecie są napisane tak, że sprawdzają w jakiś dziwny sposób, czy mysz jest podłączona i w sterownikach touchpada wyłączają go. Problem w tym, że u mnie to nie działa, bo podobno nie mam sterowników do touchpada zainstalowanych, jednak touchpad działa poprawnie (nawet gesty i tapping). Na przykład mam taki skrypt:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash

str=`lsusb | grep Mouse`

if [ "$str" != "" ];
then
    `synclient TouchpadOff=1`
    echo "off"
else
    `synclient TouchpadOff=0`
    echo "on"
fi
ale po wykonaniu go dostaję komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Couldn't find synaptics properties. No synaptics driver loaded?
off
Skrypt ten dobrze wykrywa czy mysz jest podłączona, czy nie, bo jak mam podłączoną to wypisuję "off", a jak odłączoną to "on". Czyli drugie linie warunkowe się wykonują, ale przy pierwszych brakuje mu sterowników, stąd też moja prośba.
Touchpada mogę wyłączyć tyko za pomocą skrótu klawiszowego (Fn+F3), ale chciałbym to zautomatyzować. Czy ktoś mógłby mi pomóc i napisać skrypt, który po podłączeniu lub odłączeniu myszy "naciskałby" Fn+F3?

Aha, dodam, że instalowałem już różne programy do obsługi touchpadów i nie działają (w ogóle nie wykrywają touchpada), jak na przykład gsynaptics albo gpointing-device-settings.
ODPOWIEDZ