tu brakuje Ci jednej liczby - najczęściej jest to 0, ale może być co innego. Spróbuj to poprawić.Juzef pisze:netmask 255.255.255.0
Instalacja Debian 4.0 - problemy
nie wiem o co tam chcesz zdzizlac ale macka masz przypisanego do karty sieciowej wiec teoretycznie go nie zmieniasz. DHCP moze przydzielic staly adres ip po macku. Musi bys wpisany numerek mack w serwerze dhcp. Albo na stale tak jak ktos wczesniej napisal wyzej przypisac na stale. Ale jak bedzei zajety to ip to nie przydzili ci adresu ip i tak skonczy Ci sie zabawa z internetem. Przedewszystkim nie iwem co i jak masz skonfigurowane.
Te trzy problemy z początku tego tematu są już rozwiązane (podziękowania dla kaka i kaziu), ale teraz zasypię Was kolejnymi. W ogóle to ja już zaczynam wątpić, czy kiedykolwiek ujrzę pingwinka na moim kompie. Podczas instalacji, poza sporadyczną niemożnością zainstalowania systemu podstawowego nie mogę 'przeskoczyć' następnego etapu "wybierz i zainstaluj oprogramowanie". Otóż ładuje mi się do 95%, żeby wyświetlić mi napis "czyszczenie" i wywalić błąd, że ten krok instalacji się nie powiódł. Po kilku próbach komputer się zawiesza i muszę zrestartować i zaczynać od nowa. Jedynie jeden jedyny raz wyświetliło mi się TO piękne okienko, ale wtedy mi się zawiesił komputer. Jakieś rady? A może jest ktoś z Wrocławia i zainstaluje mi to dziadostwo? (najlepiej z własnej płytki)
Spróbuj przełączyć się na inną konsolę w momencie wywalenia błędu i zobacz co tam jest napisane. Ewentualnie wklej to tutaj na forum. Przechodzisz na inną konsolę w ten sposób:
Oczywiście *nr* zastępujesz kolejnymi numerami.
Kod: Zaznacz cały
<ctrl>+<alt>+F*nr*
To ja znowu pozadaje troche pytan.
1. Skad wytrzasnales ta plyte (instalke)?
2. co to za komp?
3. Czy wczesniej chodzil tam jakis system i sie nie sypal?
Mialem niedawno (wlasnie przy 4.0) podobny problem i pomoglo przegranie plyty z rw na zwykle r. Oczywiscie mimalem problem z moim cdromem (staruszek juz chyba dogorywa).
1. Skad wytrzasnales ta plyte (instalke)?
2. co to za komp?
3. Czy wczesniej chodzil tam jakis system i sie nie sypal?
Mialem niedawno (wlasnie przy 4.0) podobny problem i pomoglo przegranie plyty z rw na zwykle r. Oczywiscie mimalem problem z moim cdromem (staruszek juz chyba dogorywa).
1. instalki mam dwie, jedna z torrenta (etch), a druga ze strony Debiana. W obu przypadkach były to oczywiście obrazy płyty, ale nie potrafię sprawdzić, czy były dobre, czy uszkodzone (coś słyszałem o sumach kontrolnych).... w obydwu przypadkach nie daje się zainstalować.
2. jeśli chodzi o parametry to podawałem je TUTAJ
3.Przez cały czas mam tylko windę (98) i parę razy się posypała przez wirusy i w ogóle to dziwny komp. Prawie nic nie idzie tak jak powinno być.
2. jeśli chodzi o parametry to podawałem je TUTAJ
3.Przez cały czas mam tylko windę (98) i parę razy się posypała przez wirusy i w ogóle to dziwny komp. Prawie nic nie idzie tak jak powinno być.
No to sprawdź te sumy, bo to ważna sprawa.1. instalki mam dwie, jedna z torrenta (etch), a druga ze strony Debiana. W obu przypadkach były to oczywiście obrazy płyty, ale nie potrafię sprawdzić, czy były dobre, czy uszkodzone (coś słyszałem o sumach kontrolnych).... w obydwu przypadkach nie daje się zainstalować.