[+] Logi ze startu systemu
[+] Logi ze startu systemu
Wiem, że na pewno takich tematów było wiele jednak nie mogę odnaleźć logów startu mojego systemu.
Zaktualizowałem Lennego do Sida, podczas startu wyświetla mi się prawie cała strona błędów (udev) i nie mogę odczytać tych błędów.
Przejrzałem wszystkie pliki z katalogu /var/log/ i nie ma nic o tych błędach.
Pause/Break podczas startu nie zatrzymuje obrazu
Całe logowanie mam na tty1 jednak nie potrafię przesunąć ekranu do góry (shift+pgup, pgup, strzałki nie działają)
Zaktualizowałem Lennego do Sida, podczas startu wyświetla mi się prawie cała strona błędów (udev) i nie mogę odczytać tych błędów.
Przejrzałem wszystkie pliki z katalogu /var/log/ i nie ma nic o tych błędach.
Pause/Break podczas startu nie zatrzymuje obrazu
Całe logowanie mam na tty1 jednak nie potrafię przesunąć ekranu do góry (shift+pgup, pgup, strzałki nie działają)
Ustaw w pliku:
I ustaw w nim tak:Zrestartuj komputer i sprawdź w katalogu /var/log.
Kod: Zaznacz cały
/etc/default/bootlogd
BOOTLOGD_ENABLE=Yes
To mam ustawione na YES. Logi są ale "ubogie".fnmirk pisze:Ustaw w pliku:I ustaw w nim tak:Kod: Zaznacz cały
/etc/default/bootlogd
BOOTLOGD_ENABLE=Yes
Właśnie podobny problem posiadam.
Zabieram się za lekturę.
Edycja:
Problem rozwiązany (przeniosłem plik powodujący błąd). Co do logów - mam wrażenie, że nie ma tam wszystkich informacji.
Dalik pisze:To mam ustawione na YES. Logi są ale "ubogie".
WitamDalik pisze: Co do logów - mam wrażenie, że nie ma tam wszystkich informacji.
Chyba nie ma sensu otwierać nowego tematu skoro ten nie jest bardzo stary, a rozwiązany jest tak jakby nie do końca.
A więc sam miałem problem z odczytaniem logów z ładowania systemu i "pokrętną drogą" trafiłem na ten temat.
Z rozwiązania tu zaproponowanego jestem zadowolony połowicznie.
Udało mi się odczytać i naprawić jeden błąd, który pokazywał się podczas startu systemu (nie montowała się jedna partycja sformatowana z poziomu Windows).
Ale coś jeszcze mnie niepokoi (chyba jest, to czytnik z włożoną na stałe kartą SD).
Jednak w pliku: /var/log/boot nie ma ani śladu tego. Natomiast jestem pewien, że na ekranie pojawiają się napisy związane z tym czytnikiem (na cztery rodzaje kart).
Znalazłem malutką dystrybucję Live-CD (30 MB), w której jest dołączony program: Show Boot Log, po włączeniu którego pojawia się czarne okno konsoli, a w nim jest widoczne to co pojawiało się na ekranie podczas uruchamiania tego Live-CD (również, to czego nie ma w pliku boot.log, który jest tam tworzony).
Napisy daje się przewijać klawiszami: Shift + Page Up i Shift + Page Down lub kółkiem myszy.
Sprawa świetna, tylko no właśnie:
[INDENT]Czy takie coś dałoby się zrobić w Debianie?[/INDENT]
Może trzeba doinstalować jakiś program?
Dystrybucja ta znajduje się tu: SliTaz stabilna wersja (jeśli ktoś chciałby zobaczyć jak to na żywo wygląda np. w VirtualBoksie).
Dodatkowo załączam zrzut ekranu z widocznymi: programem, aktywatorem do tego programu, komentarzami itd.:
Ps.: Wyniki polecenia zawartego na zrzucie w Debianie nie działają:
xterm -hold -title 'boot.log (shift-pgup/pgdn to scroll)' -e 'bootlog'
bash: bootlog: command not found
xterm -hold -title 'boot.log (shift-pgup/pgdn to scroll)' -e 'bootlog'
No protocol specified
Warning: This program is an suid-root program or is being run by the root user.
The full text of the error or warning message cannot be safely formatted
in this environment. You may get a more descriptive message by running the
program as a non-root user or by removing the suid bit on the executable.
xterm Xt error: Can't open display: %s
http://packages.debian.org/wheezy/bootlogd
Doraźnie można zapauzować boot za pomocą ctrl + s i kontynuować ctrl + q.
Doraźnie można zapauzować boot za pomocą ctrl + s i kontynuować ctrl + q.