Dziwne ograniczenie przepustowo
Dziwne ograniczenie przepustowości serwera
Mam dziwną przypadłość z jednym z serwerów w nowej ofercie hetznera, a konkretnie X3. Otóż mam aplikację, która pobiera różne pliki, mam ją też zainstalowaną na EQ4 w hetznerze. Fizycznie serwery są w serwerowni obok siebie i polecenie ping wynosi miedzy nimi jakieś 0,3ms. Problem polega na tym, że wrzucając jeden i ten sam plik do pobierania przez ten serwer na EQ za każdym razem dostaję 90-95Mbit/s a na X3 około 10Mbit/s. Serwery są tak samo podłączone, nie ma żadnego ograniczenia przepustowości itd. Hetzner juz sprawdzał serwer i jest wszystko w porządku. Aplikacja na obydwóch jest identyczna. Jaka może być przyczyna, że ten X3 działa 10 razy wolniej?
Karta sieciowa ma negocjacje na 100Mbit? Sprawdź poleceniem: Zobacz też: czy nie masz jakiś błędów na karcie.
Kod: Zaznacz cały
mii-tool
Kod: Zaznacz cały
ifconfig
Tak, wlaśnie w tym tkwi Twój problem. Wydaje mi się, że nas wprowadziłeś w błąd bo według mnie podałeś transfer nie Mbit/s a w MB/s a to spora różnica. Jakby w pierwszym poście zamienić Mbit/s na MB/s i skomponować to razem z konkluzjami z Twojego ostatniego posta, to wszystko zaczęło się trzymać przysłowiowej "kupy"
Reasumując - wg mnie wszystkie transfery są OK
Reasumując - wg mnie wszystkie transfery są OK
Protestowałem, posprawdzałem i mam jedyny w zasadzie nasuwający się wniosek. Ta aplikacja, o której mówię to akcelerator pobierania. I sprawa ma się tak, że stabilnych serwerów prędkości idą w miarę poprawnie ale z mniej stabilnych już kiepsko. Tak się zastanawiam, może coś na serwerze blokuje akceleratorowi większą ilość połączeń z serwerem i powiedzmy akcelerator uzyskuje tylko jedno albo dwa połączenia zamiast np. 20 i dlatego prędkości są słabe? Co mogłoby blokować aplikacje? Dodam, że nie mam firewalla. A jeżeli chodzi o kartę i prędkości to wszystko jest w porządku.