Wyższo
Wyższość samby nad udostępnianiem plików na hasło w Windows XP
Witam.
Czy są jakieś plusy wdrażania samby w środowisku grupy roboczej (nie w domenie)? Co więcej może samba zaoferować ponad to co zwykły Windows XP professional. w którym przecież też można udostępniać katalogi na hasło?
Czy są jakieś plusy wdrażania samby w środowisku grupy roboczej (nie w domenie)? Co więcej może samba zaoferować ponad to co zwykły Windows XP professional. w którym przecież też można udostępniać katalogi na hasło?
Uuuu panie - może dać bardzo dużo.
Zakładając, że zasoby znajdują się na "prawdziwym" serwerze możesz:
[INDENT]- archiwizować znajdujące się tam dane w nocy, gdy wszyscy śpią - stacja z XP będzie wyłączona
- dostać się do plików z poza firmy, np. przez sftp
- oddzielić dane od sprzętu[/INDENT]
Ogólnie rzecz biorąc dla mnie najważniejsze jest to, że pracując na dysku sieciowym mam wszędzie dostęp do swoich danych (po robocie niestety ) oraz dla stacji roboczych ma scentralizowane robienie kopii zapasowych i zautomatyzowany w jednym miejscu. Wadą centralizacji jest to iż kopia znajduje się w tym samym pomieszczeniu co oryginał. Niemniej jednak, w moim przypadku jest ważniejsze, że nie muszę chodzić po ludziach coś tam poprawiając itp. dane zapisują na moim serwerze.
Zakładając, że zasoby znajdują się na "prawdziwym" serwerze możesz:
[INDENT]- archiwizować znajdujące się tam dane w nocy, gdy wszyscy śpią - stacja z XP będzie wyłączona
- dostać się do plików z poza firmy, np. przez sftp
- oddzielić dane od sprzętu[/INDENT]
Ogólnie rzecz biorąc dla mnie najważniejsze jest to, że pracując na dysku sieciowym mam wszędzie dostęp do swoich danych (po robocie niestety ) oraz dla stacji roboczych ma scentralizowane robienie kopii zapasowych i zautomatyzowany w jednym miejscu. Wadą centralizacji jest to iż kopia znajduje się w tym samym pomieszczeniu co oryginał. Niemniej jednak, w moim przypadku jest ważniejsze, że nie muszę chodzić po ludziach coś tam poprawiając itp. dane zapisują na moim serwerze.
Zatem proszę o więcej.Uuuu panie - może dać bardzo dużo.
Co mam rozumieć przez "prawdziwy" serwer.Zakładając, że zasoby znajdują się na "prawdziwym" serwerze możesz:
- archiwizować znajdujące się tam dane w nocy, gdy wszyscy śpią - stacja z XP będzie wyłączona
Ale jakie dane? Masz na myśli profile mobilne?
To akurat dla mnie nie potrzebne, noszę przy sobie swoje dane.dostać się do plików z poza firmy, np. przez sftp
Nie rozumiem.oddzielić dane od sprzętu
Ale jakie features mogłaby mi dać samba czego nie da mi zwykły xp w grupie roboczej, jeśli chodzi o udostępnianie plików/katalogów. Kontroler WINS nie jest mi potrzebny bo dostęp do zasobów idzie po ip a nie po otoczeniach sieciowych.
No to masz swoje features: http://www.samba.org/samba/history/
Ja bym wymienił dwie podstawowe różnice:
1. Windows XP Professional może udostępnić zasób sieciowy dla maksymalnie 10 użytkowników/połączeń w Windows XP Home dla 5. Samba nie ma takiego limitu.
2. Windows XP wymaga zakupu licencji a Samba jest na licencji publicznej GPL.
Wybór należy do Ciebie. Zdecyduj co Tobie bardziej odpowiada. Co do kopii zapasowych to Windows XP też ma mechanizm kopii zapasowych.
1. Windows XP Professional może udostępnić zasób sieciowy dla maksymalnie 10 użytkowników/połączeń w Windows XP Home dla 5. Samba nie ma takiego limitu.
2. Windows XP wymaga zakupu licencji a Samba jest na licencji publicznej GPL.
Wybór należy do Ciebie. Zdecyduj co Tobie bardziej odpowiada. Co do kopii zapasowych to Windows XP też ma mechanizm kopii zapasowych.
A mam jeszcze takie pytanie, zakładając że sytuacja dzieje się w środowisku nie domenowym. Czy można tak zrobić aby dostęp do udostępnianych zasobów w sambie był możliwy jeśli na stacjach klienckich z Windows XP jest ustawiana okresowa zmiana haseł? Wydaje mi się, że nie, bo jak zmienię hasło na kliencie to tracę dostęp do zasobów, ale może się mylę?