Cześć,
Od jakiegoś czasu używam nagiosa ale brakuje mi w nim funkcjonalności budowania raportów które później można by było pobrać w formie pliku PDF.
Potrzebuję zagregować różne formy raportowania zaszyte już w Nagiosie tj. wykresy (PNP4Nagios), dostępność serwisów (Trends i Availability) w jeden odsyłacz który wypluje mi wynikowy plik z dowolnie wybranych hostów i serwisów. Zaznaczam, że wszystkie formy raportów o których mówiłem wcześniej uruchomiłem i to co chcę osiągnąć to agregujący automat który zapisze mi to w formie pliku pdf.
Czy komuś udało się stworzyć coś takiego? Szukałem rozwiązanie wśród wtyczek na stronie projektu NAGIOS ale bezskutecznie.
Dzięki za wszelkie pomysły.
NAGIOS - raporty w PDF
A tak sprawdziłeś?
Kod: Zaznacz cały
apt-cache search pdf
-
Funkcjonalność o jaką pytasz posiada op5 Monitor. Jest to profesjonalny program to monitoring IT konstrukcyjnie oparty o Nagios.core. Raportów jest kilka, dostępności usług oraz typowe słupkowy SLA. Do wszystkiego można w zadanym okresie czasu załączyć grafiki z mierzonych serwisów i wszytko otrzymywać w PDF na maila np raz na tydzień. Bardzo dobrze zwalnia z obowiązku przedstawiania raportów do klienta lub własnego kierownictwa. Więcej do poczytania na http://it.emca.pl/pl/op5-monitor.html lub stronie producenta http://op5.com
Chciałbym odświeżyć temat i zapytać właśnie jak zrobić aby moja wtyczka pnp4nagios generowała mi wykresy do pdf i wysyłała na maila?
Chciałem sobie zrobić takie coś jak dzienne, tygodniowe i miesięczne raporty w pdf wysłane na maila.
Normalnie jak wejdę na stronę to mogę sobie wygenerować dany pdf, ale chciałbym aby się to automatycznie robiło o określonej godzinie. Możecie pomóc w tej sprawie?
Chciałem sobie zrobić takie coś jak dzienne, tygodniowe i miesięczne raporty w pdf wysłane na maila.
Normalnie jak wejdę na stronę to mogę sobie wygenerować dany pdf, ale chciałbym aby się to automatycznie robiło o określonej godzinie. Możecie pomóc w tej sprawie?
-