Wyższo

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Wrzuć go do ukrytego katalogu ale skrypt został nieukryty.
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

Ale mogę ten skrypt wrzucić tylko do katalogu autostart żeby wykonywał się przy uruchamianiu, nie mam gpedit bo to Windows XP home.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Regedit - i tam podajesz gdzie znajduje się skrypt, który należy wykonać przy starcie:

Kod: Zaznacz cały

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
felixd

Post autor: felixd »

ms-trex myslisz się. Hasło (i nazwa użytkownika) do udziału przechowywane jest na serwerze na którym Samba. Więc zmiana hasła na komputerze klienckim nic nie zmienia. Liczy się w tym przypadku to, że serwer jest widoczny w Otoczeniu Sieciowym.
ms-trex
Beginner

Post autor: ms-trex »

felixd pisze:ms-trex myslisz się. Hasło (i nazwa użytkownika) do udziału przechowywane jest na serwerze na którym Samba. Więc zmiana hasła na komputerze klienckim nic nie zmienia. Liczy się w tym przypadku to, że serwer jest widoczny w Otoczeniu Sieciowym.
To jak w takim razie Samba uwierzytelnia/autoryzuje użytkowników do udziałów? Na podstawie IP?
felixd

Post autor: felixd »

Domyślnie hasło jest przechowywane w pliku

/etc/samba/smbpasswd
(chyba, że skonfigurujesz inaczej).

Aby dodać użytkownika do tej bazy używasz polecenia:

smbpasswd -a nazwa_użytkownika
Czytam jeszcze raz Twój post i widzę, że mogłem się niezbyt jasno wyrazić. Nie znam do końca mechanizmów jakie zachodzą przy uwierzytelnianiu (nie wiem dokładnie jak to działa w najdrobniejszych szczegółach, nie wiem na podstawie czego Samba rozpoznaje, że dany komputer, może to być adres IP, może to być coś jeszcze). Wszystko zapewne jest opisane szczegółowo w dokumentacji Samby.

Poniżej zobacz jak wygląda wynik polecenia:

root@gx280-2010-1:~# smbstatus -v
using configfile = /etc/samba/smb.conf

Samba version 3.2.5
PID     Username      Group         Machine
-------------------------------------------------------------------
3066      felixd        felixd        felixd-dell  (192.168.1.110)
Opened /var/run/samba/connections.tdb

Service      pid     machine       Connected at
-------------------------------------------------------
IPC$         3066   felixd-dell   Tue Nov  2 21:33:12 2010
felixd       3066   felixd-dell   Tue Nov  2 21:32:26 2010

Locked files:
Pid          Uid        DenyMode   Access      R/W        Oplock           SharePath   Name   Time
--------------------------------------------------------------------------------------------------
3066         1000       DENY_NONE  0x100001    RDONLY     NONE             /home/felixd   .   Tue Nov  2 21:32:26 2010
3066         1000       DENY_NONE  0x100001    RDONLY     NONE             /home/felixd   .   Tue Nov  2 21:32:30 2010
3066         1000       DENY_WRITE 0x2019f     RDWR       EXCLUSIVE+BATCH  /home/felixd   Nowy OpenDocument Dokument tekstowy.odt   Tue Nov  2 21:34:14 2010
Ostatnia linijka to otwarty plik przez Windowsa.
ODPOWIEDZ