A co z ipodem pod Linuksem?

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
kolorowa_spinka

A co z ipodem pod Linuksem?

Post autor: kolorowa_spinka »

Mam iPoda (nano). 2GB wygrałam w radiu eska ;)
¯eby nagrać na niego jakąkolwiek muzykę (albo usunąć) potrzebny jest specjalny program. Pod Windows był to iTunes ale niestety pod Linuksa niczego w tym stylu nie mogę znaleźć? Może ma ktoś jakieś pomysły i skąd można by było ściągnąć taki program?
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Jest np wtyczka do Amaroka. Sam program znajdziesz w repozytorium.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

a przypadkiem nie wystarczy go zamontować jak zwykłe urządzenie przenośne?
https://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=8498#8498

w repo znalazłem paczkę o nazwie ipod, możesz ją sprawdzić.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

velmafia pisze:a przypadkiem nie wystarczy go zamontować jak zwykłe urządzenie przenośne?
chyba nie, bo on potrzebuje bazę danych, aby te piosenki odtwarzać.

kolorowa_spinka, sprawdź gtkPod - program - odpowiednik iTunes pod linuxa, jest on nawet w repo debiana, więc wystarczy:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install gtkPod
i gotowe.
brz
Beginner

Post autor: brz »

ewentualnie

http://www.yamipod.com/main/modules/home/

gdzies czytalem opinie, ze wygodniejszy i szybszy od gtkpoda. moj brat twierdzi, ze to wlasnie gtkpod jest lepszy. rzecz gustu zapewne. nie wiem, osobiscie nie uzywam ale sprawdzic mozesz. ;]
elwis
Beginner

Post autor: elwis »

Czasem gphoto2 nie obsługuje iPodów?
brz
Beginner

Post autor: brz »

przypuszczam, ze watpie. ;]

badziej skomplikowane odtwarzacze (iPody i ogolnie te, ktore nie przypominaja pendrive'ow opartych na zwyklej pamieci flash) potrzebuja programow ukladajacych eksportowane utwory w playlisty. moj sony potrzebuje tego przekletego Sonic Stage, ktorego nijak nie da sie pod linuksem odpalic a iPody potrzebuja iTunes i jego nieoficjalnych odpowiednikow. bez tego ani rusz, mozesz sobie poodtwarzac pliki z iPoda ale zeby dodac je do listy odtwarzania potrzebujesz programu obslugujacego protokol. moze sie myle, ale nie sadze, zeby gphoto2 obslugiwal eksport utworow na iPody. nigdy o tym przynajmniej nie slyszalem.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

brz, masz rację. Niektóre odtwarzacze wymagają specjalnych programów, które tworzą bazy danych, z których te odtwarzacze korzystają. Możesz sobie wrzucić piosenkę na odtwarzacz, ale on nie będzie jej "widział" i nie odtworzy jej. Dlatego do iPoda na linuksie powinien dobry być gtkPod, amarok ma funkcję wspierania iPodów, yamipod też nie powinien być zły. Nie mogę ocenić tych programów, ponieważ nie mam iPoda :)

Ale generalnie iPod wydaje się być lepiej wspierany niż np. mój philips GoGear (hdd070), do którego programów jak na lekarstwo.
Simson

Post autor: Simson »

Bardzo podobny program do iTunes to Songbird. W dodatku w przeciwieństwie do iTunes jest po polsku. Niestety nie obsługuje formatu mp4 :/
s4040

iPod - brak dostępu

Post autor: s4040 »

Witam!
iPod'a montuję niczym pendrive'a. Potem gdy chcę się do niego dostać korzystając z programów takich jak Amarok czy gtkpod wyskakuje mi błąd informujący o braku dostępu. Jest to w sumie logiczne bo gdy zaglądam do zamontowanego katalogu wszystkie pliki maja jako właściciela i grupę ustawioną na root'a. Problem w tym, że nie mogę zmienić tych ustawień nawet z poziomu roota.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
ODPOWIEDZ