Firefox - powiadomienia KDE4

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
giaur
Member

Firefox - powiadomienia KDE4

Post autor: giaur »

Witam,

Krótko mówiąc. Firefox skompilowany przez mozillę wyświetla takie powiedomienie:
Obrazek[/URL]

Natomiast Firefox skompilowany przeze mnie z dokładnie takimi samymi flagami (sprawdzone przez about:buildconfig) nie integruje się w żaden sposób z KDE i wyświetla "swoje" powiadomienie. Pytanie: gdzie to przestawić? Gdzieś w about:config? Wydaje mi się, że to są powiadomienia gtk, które tez są przechwytywane przez KDE i wyświetlane w taki sposób.

Tylko od razu mówię, że nie chcę żadnych wtyczek do "integracji" z KDE - widziałem już kilka i ogólnie się krzaczą albo wyświetlają tekst po angielsku, lub nie jest to tekst taki jak wyświetla Firefox. Firefox od Mozilli wyswietla to bez zadnych dodatkowych wtyczek.

Może ktoś wie coś na ten temat?
Maciorra
Beginner

Post autor: Maciorra »

O ile pamiętam to jedynym odpowiedzialnym (albo może jedynym sensownym) za przechwytywanie powiadomień przez plazmę jest dodatek PlasmaNotify, kompilacja Firefoxa nie ma tu nic do rzeczy.
Na koniec moje ulubione zdanie: u mnie działa bez pudła.

PS. Powróciłem ostatnio do Debiana po dłuższej zabawie Mandrivą, więc wracam też na to forum. Dzień dobry :)
giaur
Member

No przecież napisałem jasno, że Firefox od Mozilli robi to bez żadnych dodatków. Chcę osiągnąć to samo. Kwestia kompilacji to nie jest bo skompilowałem dokładnie tak samo, podejrzewam że coś w about:config trzeba przestawić - tylko co?
Maciorra
Beginner

Post autor: Maciorra »

No przecież napisałem jasno, że Firefox od Mozilli robi to bez żadnych dodatków.
Wątpię, ale jeśli nie mam racji to chętnie się o tym dowiem :)
Internet milczy na temat "fabrycznej" integracji FF z KDE4, po coś w końcu te dodatki powstają?
Jest jeszcze jedna możliwość - masz może zainstalowany pakiet xul-ext-notify? On też potrafi przechwycić powiadomienia z FF i wyświetlić je ładnie w KDE (choć u mnie gada po angielsku). A ile dobrze pamiętam w MDV i openSuse 11.3 gadał po polsku, ale teraz nie mam jak tego sprawdzić...
giaur
Member

Bo to nie jest integracja z KDE4 tylko integracja z Gnome. Nie wiem czy kojarzysz powiadomienia z Gnome - taki prostokąt w tray'u. KDE4 sprytnie to przechwytuje i wyświetla po swojemu. Mam gnomowy frontend do NetworkManagera, w nim włączone powiadomienia i też KDE je przechwytuje w taki sam sposób i wyświetla tak samo jak te z aplikacji w QT.

Czyli, Firefox ponieważ używa GTK, gada tak jak do Gnome, KDE to przechwytuje i wyświetla (tak podejrzewam, nie sądzę że sam Firefox cokolwiek "ma" do KDE). Jest po polsku, bo w odróżnieniu od wszystkich wtyczek jest to tekst, który pochodzi z Firefoksa a nie z wtyczki.

Ale Firefox, którego skompilowałem sam, nie "gada" żadnym powiadomieniem - po prostu wyświetla swoje okno.
ODPOWIEDZ