Jak sprawdzi

Ogólne pytania dotyczące systemu
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Masz rację, nie używam linuksa na desktopie, a nie mam powodów aby Ci nie wierzyć ;) Po prostu Kamil1000 nie napisał co to za program. Z resztą Ty też napisałeś swój post w tonie jakby żaden z programów nie miał domyślnej konfiguracji w paczce :)
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zapominacie o jednym. Większość programów posiada przykładowy konfig (/usr/share/) i plik, w którym są wyjaśnione informacje konfiguracyjne, README.Debian. Na podstawie listy plików można określić pełną ścieżkę do pliku wykonywalnego (nazwę), czy i gdzie znajduje się przykładowy konfig itp.
Nawet jak się program nie uruchomił i nie utworzył żadnych plików w katalogu domowym użytkownika to, w przypadku problemów, warto przejrzeć wyniki poleceń:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -L nazwa_programu
dpkg -S jakiś_program.conf
giaur
Member

Post autor: giaur »

Po prostu Kamil1000 nie napisał co to za program. Z resztą Ty też napisałeś swój post w tonie jakby żaden z programów nie miał domyślnej konfiguracji w paczce
Kamil1000 pisze:Niestety, ale:

~ $ whereis angrybirds
-sh: whereis: not found
~  $
A w repozytorium Debiana czy też Maemo nie widzę czegoś takiego jak whereis, choć na komputerze to polecenie mi działa
...
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Przepraszam, przeoczyłem, mój błąd.

Za to ja nie widzę w repozytorium Debiana czegoś takiego jak angrybirds. Z tego co widziałem na kilku pierwszych pozycjach w google, jest to gra na telefony komórkowe - czy to to? Jeśli tak to jak ją instalowałeś? Z paczki, ze źródeł? Bo może cała ta zabawa z dpkg jest bezsensowna.
Awatar użytkownika
mesiu84
Beginner

Post autor: mesiu84 »

Ale robicie problem z niczego.
  1. Pliki konfiguracyjne danego programu są trzymane w katalogu użytkownika, bo tylko tam zgodnie z teorią użytkownik może robić co tylko chce, więc wszelki ustawienia są tam trzymane, chyba że program korzysta z jakiejś bazy (mysql, sqlite...) to trzeba szukać w bazie.
  2. Poszukiwanie pliku konfiguracyjnego zacząłbym od przeszukania w katalogu domowym folderów "niewidocznych" czyli takich, których nazwa zaczyna się od "." kropki.
  3. Przykładowo konfiguracja KDE i wszystkich programów wchodzących w jego skład znajduje się w katalogu ~/.kde i tam już musisz poszukać po podfolderach (nie trudno znaleźć).
  4. Jeśli chodzi o Gnome (nie mam tutaj zbyt dużego doświadczenia) to będzie to chyba albo katalog .config albo coś z .g na początku (nie pamiętam, nie często tam czegoś szukam, bo nie korzystam z aplikacji gnome za często).
  5. Bardzo dobrym sposobem na znalezienie pliku konfiguracyjnego jest włączenie danej aplikacji, zmienienie jakichś ustawień, zapisanie zmian, a następnie skorzystanie z bogactwa jakie daje aplikacja "find" jak z niej korzystać odsyłam do internetu albo do:

man find
  6. Ostatnia bardzo cenna uwaga, często, wręcz prawie w większości przypadków, plik konfiguracyjny ma nazwę zbliżoną do danej aplikacji, czyli np. jeśli szukasz pliku konfiguracyjnego dla kaffeine, to z tego co pamiętam nazywa się on kaffeinerc, jeśli szukasz pliku konfiguracyjnego dla kradio to nazywa się on kradiorc, jeśli szukasz pliku konfiguracyjnego dla tvtime to aż nie do pomyślenia znajduje się on w katalogu ~/.tvtime i dla zmyłki jest to plik xml.
  7. Co do tego jak sprawdzić co wchodzi w skład paczki to już było napisane, ewentualnie zawsze możesz sobie gdzieś taką paczkę na boku rozpakować i poprzeglądać, fajnym sposobem z którego ja korzystam jest przeglądanie takiej paczki za pomocą polecenia mc (tak stare dobre mc), bo jak ci trzeba jakiś plik z niej to normalnie F5 i kopiujesz gdzie chcesz.
Mam nadzieję, że tych kilka punktów pozwoli ci w bardzo łatwy sposób odnaleźć tego co szukasz, bo "szukajcie, a znajdziecie".
ODPOWIEDZ