Witam szanownych użytkowników systemu Linux.
Moich zmagań z conkym ciąg dalszy. Tym razem chciałem ustawić, lecz nie wiem jak, dwie różne częstotliwości odświeżania, czyli jeden uruchomiony conky i dwa różne ustawienia
update_interval. Teraz konkretnie:
update_interval 0.1 (kanały RSS)
update_interval 2.0 (Połączenie sieciowe, pogoda)
Czy jest sposób żeby dało się to uruchomić w jednym?
Nie da rady. update_interwal to ustawienie globalne. Aczkolwiek można zmusić niektóre odwołania conky by były rzadziej pobierane (np. wyniki zewnętrznych skryptów typu pogodynka) ale sam program conky będzie się odświeżać z ustaloną częstotliwością.
Zawsze można uruchomić conky w dwóch (lub więcej) niezależnych sesjach z różnych konfigów z różnymi ustawieniami update_interval. Jest to szczególnie wygodne wtedy gdy mamy jakieś skrypty, co powodują nadmierne obciążenie przy zbyt wysokim ustawieniu odświeżania (typu dość rozbudowane skrypty wykresów oparte na lua), lub takie, które właśnie nie potrzebują częstych aktualizacji jak pogodynki.
Tak na marginesie, (odświeżanie kanałów RSS z częstotliwością 0.1s to moim zdaniem lekkie szaleństwo).
Conky wąski, więc całe zdania czasem się nie mieszczą. Chciałem żeby tekst przesuwał się w lewo z prędkością 1 znak/ 0.1s.
Odnośnie dwóch conky, zastanawiam się jak połączyć je by scalało je jedno tło. Załączam zrzut ekranu.
>obrazek<
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym jednym tłem (pewnie o zgranie desenia). Jeśli to tło wstawione tylko w conky (nie przypominam sobie z bardzo tej opcji) to najprościej wstawić je w tapetę i na tym miejscu ustawić pseudoprzeźroczyste instancje. Ą jeśli to już jest deseń tapety to problem żaden ustawić przeźroczyste conky jedno pod drugim, chyba że czegoś nie zrozumiałem. =]
Poradziłem sobie nakładając jeden conky na drugi. Jeszcze tylko nie wiem jak się pozbyć jednego problemu - tekst w trakcie przewijania mruga często, podobnie jak dioda od karty sieciowej w laptopie.