[+] kompilacja j

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
gielda211

[+] kompilacja jądra 2.6.36 - błędy

Post autor: gielda211 »

Witam.
Podczas kompilacji jądra metodą Debiana na końcu wyświetla mi się lista błędów.
Proszę was o analizę i ewentualne porady.

Zrzuty ekranu w załączniku, ponieważ Linux jest uruchomiony na wirtualnej maszynie.
Załączniki
2.PNG
1.PNG
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

A z wirtualnej maszyny to już nie można uzyskać plików tekstowych? Jak już wstawiasz obrazki to przynajmniej spróbuj to tak obrobić aby nie wstawiać niepotrzebnych informacji w postaci tak dużej obwódki. Do takiej analizy wygodniejszy jest tekst. Na tych zrzutach ekranu niewiele widać.
gielda211

fnmirk pisze:A z wirtualnej maszyny to już nie można uzyskać plików tekstowych? Jak już wstawiasz obrazki to przynajmniej spróbuj to tak obrobić aby nie wstawiać niepotrzebnych informacji w postaci tak dużej obwódki. Do takiej analizy wygodniejszy jest tekst. Na tych zrzutach ekranu niewiele widać.

kompilacje robilem w pracy i zapomnialem zrobic log z kompilacji... zrzutu poprawione
fnmirk
Senior Member

Według mojej wiedzy to brakuje w systemie jakichś pakietów typu dev. Ja sprawdzam system przed kompilacją tak:
http://debian.linux.pl/threads/16688-ip ... post107471
Zamiast iptables użyj źródeł aktualnego jądra. Nie musisz budować pakietu jądra. Czyli (działa na koncie zwykłego użytkownika):

Kod: Zaznacz cały

apt-get source linux-image-$(uname -r)
Mogą się pojawić pierwsze problemy. Naprawiamy je. Sprowadza się to do instalacji jakiegoś pakietu (oczywiście jako root).
Ponownie powracamy do pobierania źródeł.
Źródła pobrane i rozpakowane. Wchodzimy do katalogu z rozpakowanymi źródłami jądra.
Przykładowo jeżeli źródła zostały pobrane do katalogu domowego użytkownika.

cd ~/linux-numer_wersji_jądra
Logujemy się na konto root z pomocą: I jako root wydajemy polecenie:

apt-get build-dep linux-image-$(uname -r)
Po instalacji możesz usunąć to co pobrałeś lub przystąpić do przebudowania aktualnego jądra. Również kompilacja najnowszej wersji powinna zostać przeprowadzona bezbłędnie.

Dodane:
Przed chwilą zbudowałem pakiety tej wersji jądra na Squeeze, bez błędów.
gielda211

>> lguest.c:21:25: error: sys/eventfd.h:
>> lguest.c:46:30: error: linux/virtio_rng.h:

W Lennym nie było tego pliku, w Squeeze już jest.
Podobno jest także w pakiecie linux-libc-dev w wersji dostępnej w backportach dla Lennego.

Dzis wypróbuje to co mi napisales kolego.
fnmirk
Senior Member

Wcześniej sprawdź, czy masz wystarczającą ilość wolnego miejsca na partycji /usr lub głównej (zależy jak masz podzielony dysk).
gielda211

Super porada. Dzięki wielkie.

Jednak mam jeszcze jeden problem.

Jądro zostało skompilowane na bazie starego konfigu od działającego już jądra. Kompilacja przebiegła poprawnie.

Podczas startu systemu na nowym jądrze system wyświetla mi komunikat taki jak na zrzucie ekranu, który zamieszczam poniżej.

Obrazek

Mam również pytanie dlaczego mam wyświetlone jakieś błędy skoro na starym jądrze nie są wyświetlane.

Proszę o Waszą analizę.

Dodane:
Problem rozwiązany, zmieniłem na sda1 w grubie.
  1. Teraz mam pytanie do Was, dlaczego jest sda skoro na starym jądrze było hda, przecież sprzęt nic się nie zmienił.
  2. I drugie pytanie, proszę o pomoc z tymi błędami, dlaczego występują? Na pewno jest to kwestia konfigu.
ODPOWIEDZ