sterowniki do RADEON X1950PRO 256MB DDR3 256bit

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
istrd
Beginner

sterowniki do RADEON X1950PRO 256MB DDR3 256bit

Post autor: istrd »

Witam.
Mam zamiar kupić tą kartę i mam takie pytanie, jak jest ze sterownikami na Debianie, działa 3d? Jak działa?
Proszę o informacje, najlepiej od posiadaczy tej karty.
quish

Post autor: quish »

Wybij sobie ją z głowy - karty poniżej linii radeonHD nie są wspierane przez AMD/Ati więc żaden nowy sterownik ci tego nie obsłuży, a stare nie działają z nowymi jądrami. Jak chcesz coś tanio kupić to szukaj z lini 38xx.
istrd
Beginner

A jakby było z Gforce 7300 GT?
quish

Ta karta nie dość, że stara to jeszcze straszny chłam - miałem tego w rękach ze 30 sztuk (były kiedyś bardzo polecane) i wszystkie miały jakieś problemy. Kup sobie jakiegoś hd3850 albo jakąś budżetówkę z nowych radeonów i będzie działać jak ta lala. Co by nie było - z radeonami bywają problemy, ale też i legendarne wsparcie ze strony nvidii to zwykły mit - zawsze jakoś gforce sprawiały mi pod Linuksami więcej problemów niż Ati. Czasem przy Ati trzeba było podłubać, ale jak się doszło co do czego to działało lata całe, z nvidią niby prościej, ale niestabilne to jakoś strasznie.
istrd
Beginner

quish pisze:Ta karta nie dość, że stara to jeszcze straszny chłam - miałem tego w rękach ze 30 sztuk (były kiedyś bardzo polecane) i wszystkie miały jakieś problemy. Kup sobie jakiegoś hd3850 albo jakąś budżetówkę z nowych radeonów i będzie działać jak ta lala. Co by nie było - z radeonami bywają problemy, ale też i legendarne wsparcie ze strony nvidii to zwykły mit - zawsze jakoś gforce sprawiały mi pod Linuksami więcej problemów niż Ati. Czasem przy Ati trzeba było podłubać, ale jak się doszło co do czego to działało lata całe, z nvidią niby prościej, ale niestabilne to jakoś strasznie.

hd4850 jest na pci-e a ja nie mam tego wejścia komputer nie jest pierwszej młodości. Już nie wiem co wybrać w cenie do 200 zł mogą być też używki ważne żeby było ok 256 mb pamięci ddr3 i 128 lub 256 bit ponieważ wydajnośc ich jest dobra.
quish

O ile wiem to 3850 była w wersji na agp, a wydajność nawet przy 128 bitowej pamięci będzie sporo większa niż staroci w rodzaju gf7300 czy x1950. EDIT: na alegro można ustrzelić używanego 3850 na agp z DDR3 i 256 bit w cenie poniżej 200 zł. W okolicach 200 pewnie bez problemu. Allegro twierdzi też że są nawet radeony serii hd4xxx na agp.
ODPOWIEDZ