Vps na serwerze dedykowanym
Vps na serwerze dedykowanym
Co jest potrzebne do uruchomienia na serwerze dedykowanym serwera vps?
Pewnie virtualbox.
Dodatkowe ip? Czy może być to samo bo mam tylko jedno ip.
Szukałem przez Google jak uruchomić serwer vps na serwerze dedykowanym, ale wyszukuje mi całkiem co innego.
Pewnie virtualbox.
Dodatkowe ip? Czy może być to samo bo mam tylko jedno ip.
Szukałem przez Google jak uruchomić serwer vps na serwerze dedykowanym, ale wyszukuje mi całkiem co innego.
virtualboxa sobie daruj, bo to jest dobre na desktopy. Ty potrzebujesz parawirtualizacji. Zainteresuj sie xen, kvm lub openvz. To wszystko ma wsparcie debiana - sa dopowiednie jajca i jest odpowiednia dokumentacja dla tego.
Ot, chocby i to; http://lmgtfy.com/?q=xen+debian
Ot, chocby i to; http://lmgtfy.com/?q=xen+debian
E tam. Ja jakoś nie zauważam. Pogorszenia. Co prawda jest to wkurzające logo Oracle przy starcie, ale więcej minusów nie zauważyłem. Możesz napisać co Cię konkretnie boli?
No i nie jestem pewien czy virtualbox będzie działał bez środowiska X. Ale ja lama jestem i dużo jeszcze nie wiem, pewno będzie działać, tylko trzeba się jakoś nakombinować.
No i xen, kvm i inne to wsparcie deweloperów jądra, odpowiednio przygotowane jajca przez społeczność Debiana. A virtualbox to albo ose, albo jednak pakiet własnościowy firmy Oracle.
No i nie jestem pewien czy virtualbox będzie działał bez środowiska X. Ale ja lama jestem i dużo jeszcze nie wiem, pewno będzie działać, tylko trzeba się jakoś nakombinować.
No i xen, kvm i inne to wsparcie deweloperów jądra, odpowiednio przygotowane jajca przez społeczność Debiana. A virtualbox to albo ose, albo jednak pakiet własnościowy firmy Oracle.
Ja zauważyłem w ostatnich wersjach błędy (przynajmniej uruchamiając aplikację na platformie Windows). Np integracja myszy leży całkowicie (nie korzystam z dodatków), nieraz staje w połowie ekranu i nie daje się jej przesunąć wyżej, innym razem integracja działa tylko na górze ekranu a na dole wyskakuje na pulpit hosta. Kiedy Vbox był Sun'owski nie spotkałem się praktycznie z żadnym błędem w tej aplikacji, a korzystam z niej od kilku lat.
Osobiście polecałbym xen'a. Jeśli lubisz klikane panele do sterowania (świetne zresztą) na windowsa niestety tylko to wybierz xen'a od Citrixa bądź vmware w którejś opcji (sam mam ESXi i jest świetny). Jeśli natomiast chcesz mieć parawirtualizację bez rejestrowania się itp to ściągaj jądro xena i do dzieła.