P

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Awatar użytkownika
lakiluk

Płyty Gigabyte (nForce, AMD, Realtek, iTE) a Debian 5.0

Post autor: lakiluk »

Witam.
Ominęło mnie sporo nowinek jeśli chodzi o sprzęt. Pytanie czy Debian pójdzie na tych płytach i układach, może ktoś używa?

Kod: Zaznacz cały

GA-M68M-S2P
chipset: NVIDIA® GeForce 7025 / nForce 630a, iTE IT8720, Realtek ALC888B;
LAN: Realtek 8211CL 10/100/1000 Mbit;
lub

GA-880GMA-UD2H
chipset: AMD 880G, AMD SB850, iTE IT8720, Realtek ALC892;
LAN: Realtek RTL8111D 10/100/1000 Mbit;
Potrzebuję na tym zrobić RAID1, wpiąć do sieci, może jakąś wirtualizację wykonać, nic nadzwyczajnego.
quish

Post autor: quish »

Z AMD na ogół problemów nie ma żadnych, RAID można zrobić całkiem programowo, więc argument w postaci płyty jest nie trafiony (swoją drogą BIOS płyty też to robi programowo). Płyty z chipami nvidi nie znam, ale sądząc po modelu chipa i zintegrowanej grafiki to są chyba jakieś straszne starocie.
Awatar użytkownika
lakiluk

Post autor: lakiluk »

Ja tam nic nie argumentuję, tylko pytam. Nie wiem czy starocie, byłem w 4 sklepach i wszystkie przedstawiły dwie karty Gigabyte, dwie na Intela i dwie na AMD, tak że remis. Co do procesorów to mam ofertę Athlona X2 250 albo Phenom X2 555 (7 MB pamięci podręcznej). Niektórzy powątpiewali w pracę z Linuksem, że wirtualizacja nie będzie działać itp. to wolę zapytać. Popatrzyłem w źródła, popytałem na IRC-u, karta sieciowa Realtek będzie podobno działać - znalazłem w źródłach jądra:

CONFIG_REALTEK_PHY: Supports the Realtek 821x PHY
Ale już np. z RAID-em, czy dźwiękiem to mam problem. Kiedyś miałem kontroler RAID na dyski IDE dwu kanałowy z układem ITE chyba 82xx to na Debianie działał.
quish

Post autor: quish »

Z chipsetami AMD problemów nigdy nie miałem. Zamiast Phenoma poszukaj AthlonaX4 - różnica w cenie znaczna, w wydajności nieduża, lepiej się kręci. Wirtualizacja zależy od procesora, na używanym aktualnie Turionie chodzi jak ta lala, nie przewiduję żeby na mocniejszych Athlonach czy Phenomach miała nie działać. Dźwięk mam bezproblemowo tak przez wyjścia analogowe jak i przez HDMI, nie wiem jak to jest teraz u nvidii ale dźwięku przez HDMI to u nich kiedyś nie było. RAID możesz zrobić programowo.
ODPOWIEDZ