Instalacja Debian 4.0 - problemy

Pomoc dotycząca instalacji systemu
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Juzef pisze:netmask 255.255.255.0
tu brakuje Ci jednej liczby - najczęściej jest to 0, ale może być co innego. Spróbuj to poprawić.
Juzef

Post autor: Juzef »

Tak, zero miało być, ale wstawienie nic nie pomogło.
PS. Jak pod linchem zmienic adres mac w miarę na stałe?
freax

Post autor: freax »

Adres mac pod linuksem bedzie taki jak w interfaces. Wiec co tam wpiszesz taki bedzie na stale. Poki go nie zmienisz.
Juzef

Post autor: Juzef »

Hm, a jakim wpisem koretnie toD
Dobra, powiedzmy ze dziala mi ten net, zmienilem mac i puscilem po dhcp i sam zrobil co trzeba. Teraz tylko pytanie jak zadzialac zeby ten mac byl na stale ustawiony, ha? Na razie musze za kazdym wlaczeniem zmieniac recznie, nie zapisuje sie ...
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

nie wiem o co tam chcesz zdzizlac ale macka masz przypisanego do karty sieciowej wiec teoretycznie go nie zmieniasz. DHCP moze przydzielic staly adres ip po macku. Musi bys wpisany numerek mack w serwerze dhcp. Albo na stale tak jak ktos wczesniej napisal wyzej przypisac na stale. Ale jak bedzei zajety to ip to nie przydzili ci adresu ip i tak skonczy Ci sie zabawa z internetem. Przedewszystkim nie iwem co i jak masz skonfigurowane.
Kamilos

Post autor: Kamilos »

Te trzy problemy z początku tego tematu są już rozwiązane (podziękowania dla kaka i kaziu), ale teraz zasypię Was kolejnymi. W ogóle to ja już zaczynam wątpić, czy kiedykolwiek ujrzę pingwinka na moim kompie. Podczas instalacji, poza sporadyczną niemożnością zainstalowania systemu podstawowego nie mogę 'przeskoczyć' następnego etapu "wybierz i zainstaluj oprogramowanie". Otóż ładuje mi się do 95%, żeby wyświetlić mi napis "czyszczenie" i wywalić błąd, że ten krok instalacji się nie powiódł. Po kilku próbach komputer się zawiesza i muszę zrestartować i zaczynać od nowa. Jedynie jeden jedyny raz wyświetliło mi się TO piękne okienko, ale wtedy mi się zawiesił komputer. Jakieś rady? A może jest ktoś z Wrocławia i zainstaluje mi to dziadostwo? (najlepiej z własnej płytki)
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Spróbuj przełączyć się na inną konsolę w momencie wywalenia błędu i zobacz co tam jest napisane. Ewentualnie wklej to tutaj na forum. Przechodzisz na inną konsolę w ten sposób:

Kod: Zaznacz cały

<ctrl>+<alt>+F*nr*
Oczywiście *nr* zastępujesz kolejnymi numerami.
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

To ja znowu pozadaje troche pytan.
1. Skad wytrzasnales ta plyte (instalke)?
2. co to za komp?
3. Czy wczesniej chodzil tam jakis system i sie nie sypal?

Mialem niedawno (wlasnie przy 4.0) podobny problem i pomoglo przegranie plyty z rw na zwykle r. Oczywiscie mimalem problem z moim cdromem (staruszek juz chyba dogorywa).
Kamilos

Post autor: Kamilos »

1. instalki mam dwie, jedna z torrenta (etch), a druga ze strony Debiana. W obu przypadkach były to oczywiście obrazy płyty, ale nie potrafię sprawdzić, czy były dobre, czy uszkodzone (coś słyszałem o sumach kontrolnych).... w obydwu przypadkach nie daje się zainstalować.

2. jeśli chodzi o parametry to podawałem je TUTAJ

3.Przez cały czas mam tylko windę (98) i parę razy się posypała przez wirusy i w ogóle to dziwny komp. Prawie nic nie idzie tak jak powinno być.
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

1. instalki mam dwie, jedna z torrenta (etch), a druga ze strony Debiana. W obu przypadkach były to oczywiście obrazy płyty, ale nie potrafię sprawdzić, czy były dobre, czy uszkodzone (coś słyszałem o sumach kontrolnych).... w obydwu przypadkach nie daje się zainstalować.
No to sprawdź te sumy, bo to ważna sprawa.
ODPOWIEDZ