Witam.
Jest kompletnym laikiem, który dzisiaj zainstalował Debiana w celach nauki. Stwierdziłem, że pora się wziąć za Linuksa.
Postanowiłem uruchomić serwer www i znalazłem coś takiego:
http://thesimplicity.wordpress.com/2007 ... che2-php5/
I wszystko poszło gładko, serwer działa, ale nikt spoza sieci domowej nie może na niego się połączyć.
Mam na ruterze publiczne ip rozdzielone na 5 komputerów. I teraz moje pytanie, co muszę zrobić aby ludzie mogli otwierać stronkę? Dodam, że zrobiłem przekierowanie portów na ruterze na 80 i nic mi to nie dało. Łącze jest to lokalna sieć radiowa.
Przepraszam ewentualnie za głupie pytania i proszę o wyrozumiałość w wypowiedziach. Pamiętajcie każdy się kiedyś uczył.
Pozdrawiam Darek.
Pierwszy serwer www i konfiguracja rutera
Nie przekierowanie adresów a przekierowanie portów. Najczęściej w konfiguracji routera nazywa się to "port forwarding". Pozwala na przekierowanie konkretnego portu zewnętrznego (na interfejsie WAN routera) na konkretny inny (lub taki sam) port na konkretny adres IP podłączony do interfejsu LAN.Poszukaj na ruterze opcji przekierowania adresów.
DMZ jest dobre na sam start, ale nie wyobrażam sobie wystawiania wszystkich usług do Internetu. A to właśnie robi funkcja DMZ. Lepiej jest wszystko ustawić ręczni wg własnych potrzeb.Jeśli miałoby to pomóc, ja mam w routerze zaznaczoną opcje Default DMZ Server i obok niej wpisany adres lokalny serwera.
Nie ma to żadnego znaczenia. Przekierowanie portów na routerze bazuje zawsze na aktualnym adresie IP interfejsu WAN bez względu na to czy jest on wprowadzony statycznie (na stałe), czy jest pobierany dynamiecznie (przez DHCP).Twoje IP zewnętrzne jest ustawiane na tym ruterze ręcznie?