Neostrada i modem z gniazdami rj-11 - rj-45

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
czaki249

Neostrada i modem z gniazdami rj-11 - rj-45

Post autor: czaki249 »

Witam.
Mam takie pytanie odnośnie naszej kochanej neostrady, otóż tydzień temu walczyłem z serwerem, ponieważ coś tam nie działało z podziałem łącza i doszedłem. Jednak serwer, na którym to działa nie jest zbyt wydajny jakieś pentium II 400. Zastanawiam się nad przeinstalowałem systemu na jakiegoś Debiana, oczywiście tylko podział łącza, firewall i jakieś statystyki, no i może sambę ale nie koniecznie. Nie wiem tylko jak się zabrać do instalacji. Sieć jest podciągnięta pod modem smasunga/siemensta speedtouch/speedstream 4100 nigdzie tylko nie mam płytki cd z pakietem. No i nie mogę znaleźć konkretnego opisu co po kolej zrobić żeby to wszystko działało.
Będę wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

A zadałeś sobie trud poszukania czegokolwiek?

http://debian.linux.pl/threads/2657-Ins ... Etch-Lenny

Co do podziału łącza i zrobienia rutera to również jest na tym forum mnóstwo tematów. Musisz zaopatrzyć się w 2 karty sieciowe. Tak będzie dla Ciebie najprościej. Poza tym szukaj, czytaj, przyswajaj.
czaki249

Odp

Akurat jak działa routing wiem doskonale, o tym że potrzebne są dwie karty też, a ten temat czytałem tylko robię to pierwszy raz i nie chce 150 ludzi pozbawić internetu na x czasu, i dlatego potrzebuje jakiś wskazówek.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Kolego, jeśli hostujesz internet dla 150 użytkowników to wstyd prosić na forum o instrukcje krok po kroku, szczególnie, że nie podałeś absolutnie żadnych informacji o swojej sieci poza nazwą dostawcy. Jeśli tworzysz taki projekt to musisz być przyzwyczajony do czytania dokumentacji. Kolejna kwestia jest to, iż nie robi się takich wdrożeń na produkcji. Powinieneś przygotować siec, przetestować i dopiero potem dokonać przełączenia. Swoją droga 150 klientów na neostradzie, to brzmi dumnie ;-)
czaki249

Dobrze, daruj sobie uszczypliwości, podobno kto pytanie błądzi. To, że najpierw się testuje wiem i nie zaczynam od reinstalacji systemu a później... O, nie działa. Nie, ja wybieram dostawcę tylko wszedłem z marszu, więc chyba mogę zapytać.

Dobrze, temat do zamknięcia inaczej sobie poradzę, jeżeli wszyscy są mądrzy, a jak przychodzi co do czego robią to samo, pro to brzmi dumnie.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

czaki249, jesteś mało precyzyjny w przedstawieniu swojego problemu.
Przejrzyj: Jeżeli wspomniany przez Ciebie modem (nie znam tego modelu, a nie chce mi się szukać) łączy się z komputerem przez kartę sieciową to nie potrzebujesz żadnych specjalnych programów do nawiązania połączenia z internetem. Wystarczy, że posiadasz standardową kartę sieciową. Instalator Debiana ją wykryje i połączysz się bez niczego z internetem.
Reszta to kwestia znajomości systemu.
http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz!
http://night.jogger.pl/2007/10/14/mala- ... tem-linux/

W ,,Debian Reference'' znajdziesz wszystko co jest potrzebne.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

fnmirk, ale on przecież oczekuje konkretów. Krok po kroku co ma zrobić.

czaki249, zapytać możesz, oczywiście. Jednak lepiej jakbyś pytał o konkretny problem w trakcie działania, do którego doszedłeś sam przeglądając chociażby to forum. Pro, nie pro (ja "pro" na pewno nie jestem) ale nie chce mi się robić czegoś za ciebie tj., podawać kolejne linki, które znajdę z pomocą Google na temat, a tym bardziej robić z tego poradnik.

Edycja:
Właśnie przeglądając forum natknąłem się na posta

http://debian.linux.pl/threads/20667-Po ... post128815

Kolega boskar proponuje pomoc w konfiguracji speedtouch 330. Nie wiem, może to podobny modem. Spytaj. Próbuj. Rządź
boskar

Post autor: boskar »

Speedstream 4100 to najzwyklejszy modem ethernetowy, nawet Freesco by sobie z tym poradziło.

(Speedtouch 330 to urządzenie zupełnie odmienne - tylko USB)

Jeśli chcesz instrukcji krok po kroku to proszę:
  1. Zainstaluj Debiana - http://www.debian.org/distrib/ Stable jak najbardziej na komputerze z dwoma kartami sieciowymi, bez środowiska graficznego itd bo po co.
  2. Podepnij do karty A modem modem, do karty B przełącznika albo właściwie, jeśli to 150 osób to powinieneś mieć jakiś uprzywilejowany port, światłowód, co jeszcze.
  3. Jeśli to neostrada to zrób:

Kod: Zaznacz cały

iptables -t nat -j MASQUERADE -o ethX -s <pula IP dla komputerów, które mają mieć dostęp do internetu> -A POSTROUTING
    i w gruncie rzeczy po robocie.
Podział łącza i firewall realizujesz przez iptables, statystyki - cóż:

aptitude install iptraf
i uruchom:

iptraf
jako root.
Samba:

aptitude install samba
a potem baw się jej konfiguracją.