[+] Quake Live wy

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
bigben

[+] Quake Live wyłącza przeglądarkę

Post autor: bigben »

Witam.

Od kilku dni męczę się z zalogowaniem do gry Quake Live. Kiedy uruchomię jakiś mecz (np. z botami) to zdąży mi tylko mignąć przed oczami baner wyświetlający reklamę i przeglądarka wyłącza się. W konsoli dostaje takie coś:

Kod: Zaznacz cały

(firefox-bin:2727): Gdk-WARNING **: XID collision, trouble ahead

The program 'firefox-bin' received an X Window System error.
This probably reflects a bug in the program.
The error was 'BadPixmap (invalid Pixmap parameter)'.
  (Details: serial 40 error_code 4 request_code 93 minor_code 0)
  (Note to programmers: normally, X errors are reported asynchronously;
   that is, you will receive the error a while after causing it.
   To debug your program, run it with the --sync command line
   option to change this behavior. You can then get a meaningful
   backtrace from your debugger if you break on the gdk_x_error() function.)
Naruszenie ochrony pamięci

Te błędy związane z XID dostaje cały czas podczas pracy wtyczki QL.

Do tej pory próbowałem reinstalacji przeglądarki i wtyczki (wraz z plikami konfiguracyjnymi), aktualizacji systemu oraz sterowników do karty graficznej (Nvidia) ale niestety nic nie pomogło, a mnie już skończyły się pomysły.

Używam Debian Squeeze (64 bit) z przeglądarką Iceweasel 3.5.15.

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
sector
Beginner

Post autor: sector »

Z systemem x64 są cały czas problemy. Ja na FireFoksie tez co jakiś czas mam błędy, ale jedynie przy kombinacji alt + enter wyskakują problemy z wtyczką. Próbowałeś zainstalować pod FireFoksem?

Wiem, że takie problemy były też związane jakoś z wtyczką flash (nie wiem czemu). Wpisz w wyszukiwarce na forum w dziale support frazę "linux x64 firefox" i znajdzie Ci odpowiedni temat.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Z systemem 64 bit nie ma żadnych problemów, tak jak i z pozostałymi dystrybucjami Debiana. Problemy tworzy sam użytkownik nie umiejętną administracją lub konfiguracją.
Awatar użytkownika
sector
Beginner

DaVidoSS pisze:Z systemem 64 bit nie ma żadnych problemów, tak jak i z pozostałymi dystrybucjami Debiana. Problemy tworzy sam użytkownik nie umiejętną administracją lub konfiguracją.
Jak nie masz pojęcia o temacie to nie wypowiadaj się, bo wprowadzasz niepotrzebne zamieszanie. Problem jest cały czas z systemem x64 i QUAKE LIVE bo wtyczka ma jakieś problemy z obsługą bibliotek systemowych i nie ma to nic wspólnego z konfiguracją użytkownika.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Heh. No wybacz.. Miałem na myśli to co napisałeś wcześniej..
Z systemem x64 są cały czas problemy
. No i co ma problem z wtyczką do poprawności działania systemu? To jak najbardziej błąd wtyczki, jest o tym na forum quake-live. Flash nie ma tu nic do rzeczy.
Awatar użytkownika
sector
Beginner

Tak myślałem, że możesz to w ten sposób zrozumieć, jednak zauważ, że temat jest odnośnie Quake Live.
Awatar użytkownika
bigben

Post autor: bigben »

sector wielkie dzięki za podpowiedź co do frazy przeszukiwania. Bezpośrednio nie znalazłem rozwiązania, ale zmieniając trochę tą frazę trafiłem na oficjalne forum QL. Okazało się że nie tylko ja mam taki problem. Po prostu id Software zaniedbało trochę wtyczkę na Linuksa i pojawił się taki "malutki" błąd, który "trochę" utrudnia grę. W każdym razie użytkownicy sami znaleźli rozwiązanie.

Po pierwsze, trzeba się upewnić, iż w QL domyślnie ustawiony jest pełny ekran na starcie. Aby to zrobić otwieramy plik:

mcedit ~/.quakelive/quakelive/home/baseq3/qzconfig.cfg 
Szukamy parametru r_fullscreen. Jeśli jest ustawiony na 0 to zmieniamy go na 1.

Pod drugie, należy zainstalować odpowiedni skrypt zgodnie z poniższymi instrukcjami (nie tłumaczyłem ich na Polski bo moim zdaniem wszystko jest dość prosto opisane):

1. Get Greasemonkey: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/748/
2. Tools -> Greasemonkey -> New User Script
3. Enter a name, namespace (I used "quakelive_fix" as I had no clue) and in Includes the address for the Quake Live page where you launch the game (http://www.quakelive.com*). 
4. Click OK and choose your text editor. I chose /usr/bin/kate but it can probably be anything you like. 
5. Under the "// ==/UserScript==" line add: window.location = "javascript:void(quakelive.siteConfig.videoService ='ololo')"; 
6. ???
7. Profit!! 
Daję jeszcze link do wątku na forum QL gdyby ta metoda nie zadziałała: http://www.quakelive.com/forum/showthre ... ode-broken)

sector, wrzucałeś może gdzieś filmiki z jakieś twojej walki? Jestem ciekawy jak wyglądasz w akcji.
Awatar użytkownika
sector
Beginner

Wiesz co, obecnie nie mam nic specjalnego w sieci, ale mam jedną akcję z filmiku z CTFa. Niedługo kolega robi film i tam będzie trochę fragów. Tutaj masz coś na pocieszenie :)
http://www.youtube.com/watch?v=J9FmuFRhudI
ODPOWIEDZ