Pocz

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
diablo-master

Początki hackingu - aircrack, backtrack itp.

Post autor: diablo-master »

Witam.
Chciałbym zacząć moją przygodę właśnie w tych zagadnieniach. Ostatnio instalowałem program aircrack ale niestety, czytałem, że moja karta sieciowa nie "obsługuje" aircracka.
Mam laptopa hp 6730s a jego karta sieciowa to:

Kod: Zaznacz cały

Network controller: Broadcom Corporation BCM4312 802.11b/g LP-PHY
Zastanawiam się nad zainstalowaniem backtracka ale też nie wiem czy narzędzia, które on posiada będą działać pod tą kartą. Dlatego np. pomyślałem sobie, czy nie warto by kupić zewnętrzną kartę sieciową, która by to wszystko obsługiwała. Tylko że nie bardzo wiem jaką? Zna ktoś się może w miarę na hackingu, krakingu i tych sprawach? Jeśli tak, to czy mógłby coś polecić jakieś strony, zagadnienia, od których można zacząć itd.

Przed założeniem tego tematu byłem u wujka Google.
Cyphermen
Beginner

Post autor: Cyphermen »

Myślę, że nikt ci takowych stron nie poda bo niestety kraking to "zła strona mocy"

Jeśli chcesz się czegoś nauczyć to polecam zacząć: C, perl, sieci (dokładne działanie), Linux/Unix.

Aha, pamiętaj, że są to bardzo czasochłonne rzeczy i wątpię by ci się udało coś osiągnąć w tej dziedzinie skoro w Google nie potrafisz znaleźć pomocnych stron.

Podpowiem ci, że na IRC-u często można się wielu rzeczy podpytać o ile wykazujesz jakąkolwiek wiedzę, umiejętności i zaangażowanie bo gotowizny nikt ci na tacy nie da.
diablo-master

No cóż trzeba próbować pytać. W końcu po to jest to forum. Myśle że może znajdzie sie ktoś kto NIE DA GOTOWCA ale pomoże od czegoś zacząć. Co do programowania to C++ teraz Java. Pracuje na Debianie i czytam w miare z magazynów takich jak hacking9 i Linux. Chodze po różnych stronach ale no co dalej... A co do karty sieciowej to myślisz że to dobry pomysł...?
Awatar użytkownika
Shiver25

Post autor: Shiver25 »

Hej.

Pamiętaj że coś takiego jest karalne:
art. 267
§ 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje informację dla niego nie przeznaczoną, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do przewodu służącego do przekazywania informacji lub przełamując elektroniczne, magnetyczne albo inne szczególne jej zabezpieczenie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Kiedyś mnie to bawiło dopóki mi się lapek nie popsuł.
W poszukiwaniach tematu znalazłem tą stronę http://www.zielonaszkolka.republika.pl/.

Natomiast sprzęt wiadomo, mały lekki, długo trzymający na baterii. Na karcie Broadcom nie pośmigasz. Musisz zaopatrzyć się w coś co ma np. chipset Atheros lub chyba Prism o ile sobie przypominam. Ja miałem taką kartę - Tp-Link TL-WN610G. Na allegro można znaleźć modyfikację z anteną zewnętrzną co w takim sporcie jest wskazane :)

Pozdrawiam.
diablo-master

Bardzo dziękuję za informacje, za stronę i za rady. Poczytam odnośnie tych kart, o których mówisz. Chodź ciągle się zastanawiam jaką kupić?
Cyphermen
Beginner

Post autor: Cyphermen »

Słuchaj, by się gdziekolwiek włamać musisz dokładnie wiedzieć jak dana sieć działa jakie ma wady, jak je można wykorzystać, to samo z serwerami, jakie wady jakie dziury, pisać własne oprogramowanie pod te "dziury".

Podam ci przykład co prawda nie aktualny ale 15-20 lat wstecz było przydatne. Taki "hub" nadaje na wszystkich swoich interfejsach wiedząc to można było wykorzystać to do przechwycenia danych o ile się wiedziało jak. Albo to, że ówczesne "huby" nie miały czegoś takiego jak pamięć podręczna i "ping-flood" powodował zapchanie i zawieszenie takiego urządzenia, co także było wykorzystywane do włamań.
Ostatnio opublikowana dziura w jądrze Windows, która poprzez przepełnienie stosu powoduje przejęcie kontroli nad komputerem to wszystko to czysta wiedza o działaniu sieci, danego systemu, ciągła analiza kodów itd.

I wierz mi, zamiast c++ i javy, skup się nad czystym C bo on ci się przyda najbardziej to tego typu zajęcia z racji tego, że systemy operacyjne pisane są właśnie w nim i dołóż perla bo języki skryptowe musisz umieć. Tylko nie tak, że napiszesz aplikację zliczającą jakiś ciąg liczb, a takie które ingerują w kod systemu bądź operują na gniazdach i innych tego typu rzeczach, jakiś bibliotekach wincap itd.
diablo-master

Chyba rozumiem o co Ci chodzi. Zacznę coś robić w tym kierunku z tym, że właśnie trzeba wiedzieć jak szukać, gdzie itd. Stąd ten temat. Wiem, że nie tylko ja potrzebowałbym pomocy dlatego założyłem. Dziękuję jeszcze raz za pomoc.
ODPOWIEDZ