Przesuni

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
marteen
Beginner

Przesunięty czas na wirtualnych maszynach XEN

Post autor: marteen »

Witam.

Mam problem z XEN-em. Rozjeżdża mi się czas na wirtualnych maszynach pod XEN-em (Linux Debian). Mimo że na serwerze jest godzina 8.00 to na wirtualnej maszynie jest np. 22 z dnia poprzedniego. Próbowałem podpiąć synchronizacje za pomocą ntp/rdate ale to nie działa. Czy możne mi ktoś pomoc?
Awatar użytkownika
turox

Post autor: turox »

Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Rozwiń co nie działa z tym ntp, bo moim zdaniem każdy z systemów powinien synchronizować niezależnie.
marteen
Beginner

Sytuacja z ntp wygląda tak, że jak odpalę z palca rdate... to czas się zsynchronizuje na chwilę. W nocy robina jest kopia zapasowa serwera, na którym jest XEN i w czasie jej trwania wyłączam wirtualne maszyny poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

xm destroy <maszyna>
Po wykonaniu kopii zapasowej startuję:

Kod: Zaznacz cały

xm create <maszyna>
Rano klienci mapują zasoby samby i dodatkowo synchronizują czas z sambą, tyle że dostają godzinę około 22, z dnia poprzedniego.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Nie znam się na synchronizacji poprzez sambę więc nie pomogę, ale jak dla mnie to każdy z klienckich systemów mógłby synchronizować z serwerm NPT niezależnie (najlepiej przez demona ntpd, ale też można ntpdate i cron do tego wykorzystać)
Cyphermen
Beginner

Post autor: Cyphermen »

Sprawdź, czy działa polecenie hwclock i chyba opcja --hctosys albo systohc. Skoro wyłączasz tylko maszyny a nie sam hypervisor to na nim powinna być godzina dobra, więc, powinno od niego dostać dobry czas. Albo po prostu wykorzystać jak radzą ntp i synchronizacja z zegarem atomowym bądź demonem skonfigurowanym gdzieś na jakiejś maszynie.
marteen
Beginner

Dzisiaj przetestowałem dokładniej serwer i XEN-a. Sprawa wygląda tak, że rdate synchronizuje czas na maszynach i jest ok. Natomiast problem pojawia się w momencie restartu serwera (w skrypcie kopii zapasowych na końcu archiwizacji robię restart). Po restarcie serwera i ponownym uruchomieniu systemu, xena i wirtualnych maszyn, na wirtualnych maszynach czas jest niepoprawny. Rozwiązałem to w ten sposób, że przy zamykaniu Debiana wymuszam ręcznie wyłączenie maszyn wirtualnych, i po starcie ręcznie je startuje (tzn. za pomocą skryptów). I wtedy jest dobrze. Ale czemu tak się to dzieje nie wiem i nigdzie nie znalazłem żadnego sensownego wytłumaczenia.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

A czy instalacja na hostach ntpd nie rozwiązałaby problemu? Być może nie chcesz mieć demona uruchomionego, wtedy dobrze, ale jeśli to Ci nie przeszkadza to moim zdaniem ntpd będzie synchronizowało czas tak często jak będziesz chciał, niezależnie czy zamkniesz system i po jakim czasie odpalisz
marteen
Beginner

Niestety ntpd nie dało. Tak jak napisałem problem pojawia się w momencie restartu serwera kiedy procesy XEN-a są zakańczane, a potem ponownie uruchamiane z plików rc.d.
Awatar użytkownika
czarownik
Beginner

Post autor: czarownik »

Miałem podobny problem z Vmware, okazało się, że maszyny wirtualne pobierały datę z serwera Vmware esxi, data była błędnie ustawiona w biosie, może warto to sprawdzić.
ODPOWIEDZ