W czym stworzy
W czym stworzyć aplikację na bazie danych pod CMSem?
Chciałabym na stronce www zrobionej pod jakimś odpowiednim CMSem dołożyć własną niezbyt skomplikowaną aplikację działającą na bazie danych najlepiej MySQL (jako ze to standardowa baza dla CMSów).
Aplikacja ta mialaby pozwalać na wprowadzanie danych z formularzy zawierających od kilku do ok. 20-30 pól max, ilość formularzy ok 50, przeglądanie danych uprzednio wprowadzonych z formularzy w czymś nieco ładniejszym niż tabele z rekordami bazy MySQL pod phpAdminem.
Chodziloby o to, żeby użytkownicy (po zalogowaniu) z poziomu strony www i tej aplikacji mogli w niej edytować, przeglądać, sortować i dopisywać nowe rekordy do istniejących tabel.
Chciałabym tę aplikację podłączyć pod jakimś CMSem samym sobie zrobionym na bazie MySQL (Joomla, PHP Fusion, Word Press lub inny), czyli żeby była dodatkowa baza MySQL dla tej aplikacji lub aby rozbudować bazę CMSa o dodatkowe tabele.
Chodziłoby mi o coś freeware lub z dolnej półki cenowej w czym taką aplikację można byłoby łatwo i szybko zrobić.
Wcześniej robiłam coś na Accessie z rzeczy zbliżonych.
Chodziłoby mi teraz o jakieś proste narzędzie pod mysqla i pod/lub dającego się zaadoptować pod jakimś CMSem.
Może ktoś się orientuje w tym temacie?
Aplikacja ta mialaby pozwalać na wprowadzanie danych z formularzy zawierających od kilku do ok. 20-30 pól max, ilość formularzy ok 50, przeglądanie danych uprzednio wprowadzonych z formularzy w czymś nieco ładniejszym niż tabele z rekordami bazy MySQL pod phpAdminem.
Chodziloby o to, żeby użytkownicy (po zalogowaniu) z poziomu strony www i tej aplikacji mogli w niej edytować, przeglądać, sortować i dopisywać nowe rekordy do istniejących tabel.
Chciałabym tę aplikację podłączyć pod jakimś CMSem samym sobie zrobionym na bazie MySQL (Joomla, PHP Fusion, Word Press lub inny), czyli żeby była dodatkowa baza MySQL dla tej aplikacji lub aby rozbudować bazę CMSa o dodatkowe tabele.
Chodziłoby mi o coś freeware lub z dolnej półki cenowej w czym taką aplikację można byłoby łatwo i szybko zrobić.
Wcześniej robiłam coś na Accessie z rzeczy zbliżonych.
Chodziłoby mi teraz o jakieś proste narzędzie pod mysqla i pod/lub dającego się zaadoptować pod jakimś CMSem.
Może ktoś się orientuje w tym temacie?
W czym problem?
Wykorzystaj PHP + mysql i gotowe potem podpinasz pod jeden z cms-ów
Sam często robię takie dodatkowe rzeczy do joomli dla klientów.
Lub są proste generatory formularzy np. pod joomlę http://extensions.joomla.org/extensions ... back/forms
Wykorzystaj PHP + mysql i gotowe potem podpinasz pod jeden z cms-ów
Sam często robię takie dodatkowe rzeczy do joomli dla klientów.
Lub są proste generatory formularzy np. pod joomlę http://extensions.joomla.org/extensions ... back/forms
Chciałam uzyskać jakiś przegląd "rynku" od bardziej doświadczonych w takiej tematyce użytkowników. Chodzi mi o coś gotowego, jak np. generatory formularzy opcjonalne dla danego CMS-a lub generatory formularzy "luzem", dające się podpiąć pod dany CMS.
Dobrze byłoby jakby taki generator pozwalał na wprowadzenie jakichś prostych relacji pomiędzy polami z różnych formularzy/tabel - np. jeden formularz/tabela zawiera pole z urządzeniami o określonych nazwach, a drugi formularz pozwala pobrać wartość pola <nazwa urządzenia> z pierwszego formularza.
Nie wiem czy opcjonalne generatory formularzy do Joomli zawierają taką możliwość? (Nie ma możliwości przetestowania dodatków bez zapłacenia za nie).
cyryllo, czy możesz podać jaki jeszcze CMS posiada takie coś jak generator formularzy (plus ewentualnie jakieś proste zabawy z relacjami pomiędzy tabelami)?
Nie chcę pisać tej aplikacji pod stronę samodzielnie i od zera w PHP.
Chodzi mi o gotowy, szybki w obsłudze "generator formularzy i ewentualnie małej aplikacji", potrzebuję żeby podobnie jak w CMS-ie inni użytkownicy strony/modułu mogli na szybko dodać jakieś pole do formularza lub cały nowy formularz na podstronie, chodzi o korzystanie z narzędzia "generatora" przez użytkowników bez znajomości/potrzeby pisania kodu PHP.
Szukam w miarę zaawansowanego/rozbudowanego CMS-a + ten zaawansowany "generator formularzy i ewentualnie jeszcze coś" na nową moją stronę www.
Dobrze byłoby jakby taki generator pozwalał na wprowadzenie jakichś prostych relacji pomiędzy polami z różnych formularzy/tabel - np. jeden formularz/tabela zawiera pole z urządzeniami o określonych nazwach, a drugi formularz pozwala pobrać wartość pola <nazwa urządzenia> z pierwszego formularza.
Nie wiem czy opcjonalne generatory formularzy do Joomli zawierają taką możliwość? (Nie ma możliwości przetestowania dodatków bez zapłacenia za nie).
cyryllo, czy możesz podać jaki jeszcze CMS posiada takie coś jak generator formularzy (plus ewentualnie jakieś proste zabawy z relacjami pomiędzy tabelami)?
Nie chcę pisać tej aplikacji pod stronę samodzielnie i od zera w PHP.
Chodzi mi o gotowy, szybki w obsłudze "generator formularzy i ewentualnie małej aplikacji", potrzebuję żeby podobnie jak w CMS-ie inni użytkownicy strony/modułu mogli na szybko dodać jakieś pole do formularza lub cały nowy formularz na podstronie, chodzi o korzystanie z narzędzia "generatora" przez użytkowników bez znajomości/potrzeby pisania kodu PHP.
Szukam w miarę zaawansowanego/rozbudowanego CMS-a + ten zaawansowany "generator formularzy i ewentualnie jeszcze coś" na nową moją stronę www.
Ten Fabric jest w wersji bezpatnej i można go pobrać żeby przetestować. W wersji płatnej ma dodatkowe wtyczki. Jednak z krótkiego opisu na stronie http://fabrikar.com/subscribe nie mogę się zorientować:
- czy pozwala na przeglądanie danych w tabelach w których rekordy/wiersze są danymi z formularza o konkretnej nazwie. Czy można przeglądać w tabeli np. wszystkie 100 rekordów wprowadzone za pomocą konkretnego formularza, edytować, dodawać i usuwać rekord w tabeli?
- czy można zrobić/ustawić jakieś proste relacje między polami poszczególnych tabeli
- czy w oparciu o ustawione relacje i kryteria wyszukiwania np. pole daty = dany mc/rok można generować raporty w pliku chociażby tekstowym
Widziałam w Joomli płatne generatory po 20USD i w sumie ta cena mogłaby być, tylko nie wiem czy są odpowiednie bo z opisu przy generatorach nie można się zorientować?
- czy pozwala na przeglądanie danych w tabelach w których rekordy/wiersze są danymi z formularza o konkretnej nazwie. Czy można przeglądać w tabeli np. wszystkie 100 rekordów wprowadzone za pomocą konkretnego formularza, edytować, dodawać i usuwać rekord w tabeli?
- czy można zrobić/ustawić jakieś proste relacje między polami poszczególnych tabeli
- czy w oparciu o ustawione relacje i kryteria wyszukiwania np. pole daty = dany mc/rok można generować raporty w pliku chociażby tekstowym
Widziałam w Joomli płatne generatory po 20USD i w sumie ta cena mogłaby być, tylko nie wiem czy są odpowiednie bo z opisu przy generatorach nie można się zorientować?
Witam.goska_23 pisze: Aplikacja ta miałaby pozwalać na wprowadzanie danych z formularzy zawierających od kilku do ok. 20-30 pól max, ilość formularzy ok. 50, przeglądanie danych uprzednio wprowadzonych z formularzy w czymś nieco ładniejszym niż tabele z rekordami bazy MySQL pod phpAdminem.
A jaki problem to napisać w php? Niczego nie trzeba zaczynać od zera, są to podstawy (wprowadzanie danych i ich edycja), jest masa artykułów w sieci.
Jak coś to mogę pomóc, tylko więcej informacji, co ten formularz ma robić
Potrzebuję tylko informacji, czy te generatory/któryś z nich spełniają wypunktowane skromne wymogi, to nie są aż takie szczegóły mojego problemu. Trochę brakowało mi czasu żeby poprzeglądać te bezpłatne i nie wiedziałam czy jest sens kupić kota w worku za 20 USD - któryś płatny i jeszcze nie miałam nawet zainstalowanej Joomli. Stresował mnie problem bo spotkałam się z pytaniami ile trzeba na to wydać ile mi zajmie czasu zrobienie tego tematu formularze+okolice i na ile da się to zrobić istniejącymi gotowymi programami. Byłam zajęta innymi rzeczami i nie mogłam na to poświęcić więcej czasu, a czułam się dosyć mocno pod presją więc zamiauczałam grzecznie na forum. Problemem właśnie się już zajmuję chociaż nie tylko tym narazie.cyryllo pisze:No wiesz, nikt nie będzie Ci testował tego generatora pod Twoje rozwiązanie. Musisz sama sprawdzić.
Najlepiej zatrudnij kogoś co się na tym zna.
Z tych generatorów jeszcze nie korzystałam i rzuciłam pytanie żeby sprawdzić, czy jest jakieś popularne i dobre narzędzie, które się przez przypadek nie wygoglowało?
Te odpowiedzi w wątku i tak są dosyć pomocne.
Co do zatrudnienia kogoś, to, to nie ta skala problemu. Myślę, że mogę przeznaczyć kwotę do około 50USD, jakby było jakieś faktycznie przydatne mi narzędzie, które mogłabym wcześniej przetestować.
Z Joomlą właśnie próbuję i wzięłam się na początek za Fabrica 2-0-2. Dam znać jak sprawdzę jakieś konkrety.
Dhapollo, napisać w php to nie jest dla mnie taki ogromny problem ale szukam gotowego generatora - takie mam wytyczne bo zwykli userzy mają sami uzupełniać i rozbudowywać system formularzy.
Z pomocy w php mogę skorzystać ( nie ma sprawy ) w okolicach stycznia jak w czymś na dłużej ugrzęznę - będę poprawiać/uzupełniać takie "cuś" co jest już napisane ręcznie i trzeba trochę modyfikować zanim stworzę coś nowego w generatorze.