serwer terminali na Debianie

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
mieszko22

serwer terminali na Debianie

Post autor: mieszko22 »

Witam.

Mam takie pytanie do Was, chciałbym utworzyć na Debianie serwer terminali (coś na wzór Microsoftowego - Windows Terminal Serwer) tak żeby użytkownicy mogli się logować za pomocą klientów RDP na swoje pulpity i mieli dostęp do swoich aplikacji.
Czy można to wykonać korzystają z otwartego oprogramowania? Może ktoś to robił i podpowie jakich aplikacji należy używać, może macie jakieś poradniki za wszystko będę wdzięczny.

Pozdrawiam i dziękuje za udział w moim temacie. Czekam na podpowiedzi i rozwiązania.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Popatrz za FreeNX Server. Jest dla niego klient pod windowsa.
Tutaj torszkę starawy opis instalacji http://www.debianadmin.com/freenx-serve ... -etch.html
mieszko22

Witam.

Właśnie patrzyłem na freeNx, tylko mnie zastanawia ile końcówek może się podłączyć do niego jednocześnie. Coś mi się wydaje, że gdzieś wcześniej przeczytałem, że tylko dwie - tylko nie mogę tego znaleźć teraz, czy to prawda?
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

To ograniczenie ma FreemachineNX czy jakoś tak się zwie. FreeNX Server tego ograniczenia nie posiada, jeśli dobrze pamiętam.
mieszko22

A no możliwe, chodziło mi o FreemachineNX.

Dzięki

Ale jeśli jeszcze ktoś ma jakieś ciekawe rozwiązanie może się nimi podzielić ...
ODPOWIEDZ