Często używam VirtualBoksa np. żeby coś przetestować bez obawy o utratę prywatnych danych.
Jednak posiadając niezbyt wiele pamięci w komputerze (1GB) i przy coraz bardziej zasobożernych systemach, coraz częściej przy braku zasobów system bierze się za partycję wymiany przez co od razu widać spadek wydajności.
Wpadłem na pomysł, żeby znaleźć jakiś skrypt lub polecenie, które w sposób bezpieczny zwolni maksymalną ilość pamięci (z partycją wymiany włącznie), przed uruchomieniem VirtualBoksa, przez co istnieje wtedy bardzo duże prawdopodobieństwo, że partycja wymiany w ogóle nie zostanie użyta.
Na stronie: http://www.scottklarr.com/topic/134/lin ... om-memory/ znalazłem skrypt:
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/bash
clear
sync
su -c "echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches"
exit
kdesu 'swapoff -a && swapon -a'
#!/bin/bash
clear
sync
kdesu 'swapoff -a && swapon -a && echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches'
VirtualBox
exit
- clear - czyszczenie czegoś, chyba terminala
- sync - zapisywanie danych na dysku, które mogą (powinny) być zapisane
- kdesu 'swapoff -a && swapon -a && echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches' - [podniesienie uprawnień (KDE) oraz wykonanie polecenia wyłączającego i włączającego ponownie partycję wymiany (/swap) ("-a" ponieważ mam tylko jedną partycję /swap), a po jego wykonaniu, wykonanie kolejnego polecenia (również z podwyższonymi uprawnieniami) zwalniającego maksymalną ilość zasobów pamięci.
- VirtualBox - uruchomienie VirtualBoksa lub innego programu z uprawnieniami zwykłego użytkownika.
- exit - po zamknięciu programu z powyższej linii wyłączenie czegoś tam.
Skrypt ustawiam jako wykonywalny, więc nawet bez konsoli jest wykonywany po kliknięciu w niego.
Koniec
No właśnie chyba poprawnie działający i w związku z tym mam prośbę o:
- Zweryfikowanie całego skryptu, czy nie zawiera on czegoś co mogłoby uszkodzić dane?
- Zweryfikowanie, czy któreś z powyższych poleceń nie jest pomijane oraz czy są wykonywane zgodnie z uprawnieniami podanymi w opisie pod skryptem?
saturno