- Mam plik phpmaillog
Chcę zrobić sobie logi dla funkcji mail() z php, jednak mam problem z facilityname.
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/sh logger -p mailphp.info wrapper-php: site=${HTTP_HOST}, client=${REMOTE_ADDR}, script=${SCRIPT_NAME}, pwd=${PWD}, uid=${UID}, user=$(whoami)
Kombinowałem z syslog-ng.conf i dodałem:Kod: Zaznacz cały
./phpmaillog logger: unknown facility name: mailphp.
destination df_mailphp { file ("/var/log/mailphp.log"); }; filter f_mailphp { facility(mailphp); }; # mailphp.* /var/log/mailphp.log log { source(s_all); filter(f_mailphp); destination(df_mailphp); };
Jednak przy restarcie mam błąd:Jak zdefiniować/dodać do loggera to moje facility>Kod: Zaznacz cały
Stopping system logging: syslog-ng. Starting system logging: syslog-ngWarning: Unknown facility; facility='mailphp'
- Chcę po prostu zapisywać dane do osobnego pliku, kombinowałem też z PHP phpmailwrapper.php.
Ale działa tylko przy ręcznym wywołaniu, odwołuje się do tego pliku z PHP.INI ścieżka dla sendmaila.
#!/usr/bin/php <?php $logfile = 'mail.form'; //* Write the log file_put_contents($logfile, date('Y-m-d H:i:s').' HTTP_HOST='.$_SERVER['HTTP_HOST'].' '.$_ENV['PWD'].' '."\n", FILE_APPEND); ?>
Przy wysyłaniu poczty z php za pomocą mail() powinien ten plik się wykonać i stworzyć plik mail.form ale tak się nie dzieje.Kod: Zaznacz cały
sendmail_path = /usr/local/bin/phpmailwrapper.php