Program do restartu serwera

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Relisek

Program do restartu serwera

Post autor: Relisek »

Witam.

Potrzebowałbym do mojego serwera jakiegoś programu restartującego, mianowicie może on się wyłączyć w każdej chwili, i jak to się stanie czy można by było napisać ,,coś'' żeby się od razu włączył. Używam programu screen.

Kod: Zaznacz cały

serwer dir: /home/otserv/
i włączam za pomocą:

Kod: Zaznacz cały

screen wine otserv.exe
Nie wiem, czy to ważne ale zawsze coś.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Takie skrypty już istnieją i to w dodatku właśnie dla screena i serwerów gier. Ba bodajże nawet na tym forum jest wątek temu poświęcony takim skryptom. Zatem wcześniej poszukaj zanim napiszesz.
mariuszd

Post autor: mariuszd »

Nie wiem czy dobrze rozumiem. Jeżeli wyłącza ci się sprzęt to ustaw w biosie opcję żeby komputer sam się włączał, a jeśli wysypuje ci się oprogramowanie to najlepiej w cronie sprawdzać czy działa, jeśli nie to uruchamiać.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

mariuszd: chłopak boryka się z problemem każdego "administratora" serwerów gier, kiedy serwer pada. Wtedy trzeba logować się na serwer i restartować screena, a ja nie ma akurat wlasciciela pod ręką to gracze mogą iść odrabiać lekcje ;) Jak wspomniałem był na forum już wątek poruszano ten temat. Trzeba poszukać :)
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Problem jest łatwy do rozwiązania - poszukaj na tym forum.
Musisz napisać skrypt (lub odszukać jeden z moich postów), który sprawdza działanie serwera i w razie potrzeby zrobi automatyczny restart.
ODPOWIEDZ