Monitorowanie pasma - ntop

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
fanatico
Beginner

Monitorowanie pasma - ntop

Post autor: fanatico »

Witam.
Mam kilka pytań związanych z siecią i jej działanie, Mógłby mi ktoś dokładnie wytłumaczyć jak się zachowuje sieć (w tym przypadku 2 MB DSL), kiedy np. jedna osoba korzysta z programów obciążających łącze w znacznym stopniu, natomiast reszta pracuje tylko na np. www (przeglądanie stron). Przy braku kolejkowania, priorytetów i kolejek, rozumiem że łącze dzieli się na ilość użytkowników korzystających w danej chwili?

Czy jest to podział za każdym razem na pół, czyli np. 2 osoby na łączu 2MB korzystające w danej chwili z różnych aplikacji, dostają tyle ile potrzebują na wykorzystanie pasma, czy z góry każdy dostaje po 1MB?

Co w przypadku gdy jest 40 użytkowników na takim łączu? Modem DSL spięty jest z routerem, wszystko idzie z przełączników do gniazd. Być może to pytanie jest banalne i śmieszne, ale chciałem się utwierdzić w kilku przekonaniach i poznać opinie doświadczonych użytkowników.

Ostatnie moje pytanie, to pytanie odnośnie programu ntop i jego obciążenia, ponieważ w statystykach na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o wykorzystanie pasma pokazuje się właśnie komputer z programem ntop. Czy jest to normalne? Być może wyłączacie w takim komputerze jakieś usług, które go odciążą?

Będę wdzięczny za odpowiedź. Jeżeli ktoś ma jakieś fajne strony to będę wdzięczny za linki.
Dziękuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Co do podziału łącza bez priorytetów to jest ono po prostu kolejkowane jak każde zadanie w systemie, niczego nie dzieli na ilość użytkowników.
Co do tego ntop do nie do końca rozumiem, zresztą nie używam go. Do podglądania zużywanego pasma używam http://excess.org/speedometer/
snejk

Post autor: snejk »

Do podglądania zużycia pasma przydatny jest program jnettop. Pokazuje aktualne połączenia i ich transfer. A jak chcesz podzielić pasmo po równo to musisz sie zainteresować np. htb + sfq/esfq
ODPOWIEDZ