Witam.
Stworzyłem sobie w domu ze starych części komputerowych domowy serwer, którego głównym zadaniem jest udostępnianie plików, dysku, drukarki, jakieś pobieranie z sieci plików. Chodziło mi również o naukę zdalnej administracji. Chciałbym jednak teraz spróbować zainstalować na tym komputerze dwa systemy - Linux Debian i Windows XP. Technicznie jest to możliwe, po zainstalowaniu Linuksa tworzony jest ekran GRUB-a gdzie wybieramy system.
No właśnie - tutaj jest problem - chodzi o to, że do mojego serwera jest podłączony tylko internet i zasilanie.
Moje pytanie odnosi się do budowy jakiegoś małego układu złożonego z trzech klawiszy: Strzałka w górę, Strzałka w dół, Enter, do tego jakiś mały wyświetlacz (np. z telefonu).
Kwestię budowy takiego urządzenia rozpocząłem już na elektroda.pl. Ale chciałbym poznać opinie ludzi związanych z Linuksem, czy będzie możliwość przekazania obrazu z GRUB-a na taki wyświetlacz?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
PS. Przepraszam, jeżeli wybrałem zły dział - ale właśnie ten uznałem za najodpowiedniejszy.
PC - wy
Tak naprawdę to nie widzę sensu budowy takiego układu. Chyba, że ktoś się nudzi. Czarno biały monitor, klawiatura i najprostsza karta graficzna do zdobycia za grosze lub za pomoc w zrobieniu komuś porządków w szufladzie.
Dodane:
Dodane:
Tak naprawdę, według mnie, to straciłeś kontrolę nad tym tematem napisanym na kilku forach. Przedstaw może jakiś schematyczny rysunek tego co chcesz osiągnąć. Czy masz już jakieś podzespoły:" pisze:Kwestię budowy takiego urządzenia rozpocząłem już na elektroda.pl.
" pisze:Moje pytanie odnosi się do budowy jakiegoś małego układu złożonego z trzech klawiszy: Strzałka w górę, Strzałka w dół, Enter, do tego jakiś mały wyświetlacz (np. z telefonu).
Tak naprawdę to nie widzę sensu budowy takiego układu. Chyba, że ktoś się nudzi. Czarno biały monitor, klawiatura i najprostsza karta graficzna do zdobycia za grosze lub za pomoc w zrobieniu komuś porządków w szufladzie.
Dodane:
Dodane:
Tak naprawdę, według mnie, to chyba straciłeś kontrolę nad tym tematem napisanym na kilku forach. Przedstaw może jakiś schematyczny rysunek tego co chcesz osiągnąć. Czy masz już jakieś podzespoły:" pisze:Kwestię budowy takiego urządzenia rozpocząłem już na elektroda.pl.
" pisze:Moje pytanie odnosi się do budowy jakiegoś małego układu złożonego z trzech klawiszy: Strzałka w górę, Strzałka w dół, Enter, do tego jakiś mały wyświetlacz (np. z telefonu).
GRUB - dźwięk przy uruchomieniu i wybieraniu opcji.
Witam,
czy jest jakaś możliwość, aby po pojawieniu się na ekranie GRUBa
systemowy głośnik wydał jakiś dźwięk, to samo przy wybieraniu/przełączaniu opcji?
Pozdrawiam
Nie straciłem żadnej kontroli,
szukam jednak ciągle jakiegoś prostszego rozwiązania. Budowa tego co opisałem jest trochę skomplikowana. Dlatego też pytam o możliwości wydawania dźwięku przez GRUBa co pozwoliłoby mi na użytkowanie go "w ciemno" - nie widząc co dzieje się na ekranie. Pierwszy dźwięk - oznaczałby, że GRUB się ukazał, każdy kolejny nastąpiłby po naciśnięciu strzałki w dół lub w górę - przez co wiedziałbym, że coś na ekranie "przeskoczyło". Wtedy mój pomysł z budową wyświetlacza okazałby się niepotrzebny.
czy jest jakaś możliwość, aby po pojawieniu się na ekranie GRUBa
systemowy głośnik wydał jakiś dźwięk, to samo przy wybieraniu/przełączaniu opcji?
Pozdrawiam
Nie straciłem żadnej kontroli,
szukam jednak ciągle jakiegoś prostszego rozwiązania. Budowa tego co opisałem jest trochę skomplikowana. Dlatego też pytam o możliwości wydawania dźwięku przez GRUBa co pozwoliłoby mi na użytkowanie go "w ciemno" - nie widząc co dzieje się na ekranie. Pierwszy dźwięk - oznaczałby, że GRUB się ukazał, każdy kolejny nastąpiłby po naciśnięciu strzałki w dół lub w górę - przez co wiedziałbym, że coś na ekranie "przeskoczyło". Wtedy mój pomysł z budową wyświetlacza okazałby się niepotrzebny.