Jestem początkujący i nie mogę poradzić sobie z podstawową konfiguracją nagiosa. Zainstalowałem nagiosa3 na Ubuntu 10.04. Chciałbym skonfigurować monitorowanie maszyny z Windowsem. Na Windows XP zainstalowałem NSClienta++ i na podglądzie www widzę, że host jest aktywny ale:
- Monitorowane usługi hosta Windows XP mają status:a w "Status Information" mam informację:
Kod: Zaznacz cały
UNKNOW
Link jak to mniej więcej wygląda (http://asmolarek.prv.pl/tmp/obraz.jpg).Kod: Zaznacz cały
missing -l parametr
Wszystko starałem się robić zgodnie z dokumentacją nagiosa z rozdziałem "Monitoring Windows Machines". Co prawda wszystkie ścieżki są inne jednak udało mi się je odnaleźć.
Stworzyłem tylko jeden plik konfiguracyjny /etc/nagios3/objects/windows.cfg
Dodatkowo wygląd polecenia:Kod: Zaznacz cały
define host{ use generic-host ; Inherit default values from a template host_name remote-windows-host1 ; The name we're giving to this host alias Remote Windows Host ; A longer name associated with the host address 192.168.1.2 ; IP address of the remote windows host } define service{ use generic-service host_name remote-windows-host1 service_description CPU Load check_command check_nt!CPULOAD!-l 5,80,90 }
Kod: Zaznacz cały
check_nt z pliku /etc/nagios-plugins/config/nt.cfg
Kiedy uruchamiam z linii poleceń:Kod: Zaznacz cały
define command { command_name check_nt command_line /usr/lib/nagios/plugins/check_nt -H '$HOSTADDRESS$' -v '$ARG1$' }
ze wszystkimi parametrami, wszystko jest w porządku, natomiast przy podglądzie www cały czas mam ten komunikat:Kod: Zaznacz cały
check_nt
Mógłby, ktoś zerknąć i podpowiedzieć co mogę mieć źle lub podesłać jakąś przykładową konfigurację (zarówno po stronie Linuksa jak i Windowsa) bo już 3 dzień z tym walczę i nic.Kod: Zaznacz cały
missinf -l paramters