komunikat z życzeniami na sylwestra

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Andros

komunikat z życzeniami na sylwestra

Post autor: Andros »

Witam.

Szef zażyczył sobie aby w dniu sylwestra, jak każdy pracownik przyjdzie do pracy i otworzy przeglądarkę, pojawił mu się komunikat z życzeniami. Jak stworzyć regułę iptables, która przy pierwszym połączeniu z internetem przekieruję mnie na mój serwer apache, a po odświeżeniu bądź kliknięciu jakiegoś przycisku użytkownik będzie miał swobodny dostęp do sieci?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Szef niech ,,cztery litery'' ruszy i osobiście złoży życzenia.

Napisz skrypt firewalla z przekierowaniem portu na własny serwer www, który wrzuć do crona i za parę minut uruchom już normalne połączenie, ewentualnie transparentne proxy i squid.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Andros

Post autor: Andros »

To jest mała sieć wiec nie instalowałem squida bo i poco. Może wie ktoś jak na samym iptables da się to rozwiązać? wiem że istnieje moduł condition, o którym czytałem, że nadawałby się do mojej sytuacji ale to wymaga kompilacji jądra i iptables, a tego chciałbym uniknąć. Nie zna nikt metody np. z limit lub conlimit?
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Doprawdy nie wiem jak to chcesz zrobić z wykorzystaniem - limit. Rozwiązania masz 2: squid bądź: php, iptables i apache. Drugie rozwiązanie podlinkowane we wcześniejszym poście.
ODPOWIEDZ