Jeśli na tym komputerze nie ma routingu, to iptables na niewiele się zda. Pisząc o iptables miałem na myśli, że ustawiasz to na komputerach, na których chcesz blokować. Zatem jeśli chcesz kontrolować połączenia komputerów w sieci, to musisz robić to na ruterze. Jeżeli ten sprzętowy nie ma takich bajerów, to pozostaje przepięcie na ruter na Linuksie.
PS. Dansguardian nie ma możliwości zdalnej administracji z innego hosta?
Blokowanie stron
grzesiek pisze:I co teraz?Kod: Zaznacz cały
iptables -I OUTPUT 1 -d wp.pl -j DROP
U mnie Debian pracuje tak jak normalna stacja robocza (wpięty do rutera) i ta regułka działa tylko jeśli łącze się przez proxy, w innym przypadku to nic nie daje.
Czy jest możliwość żeby zmusić wszystkie stanowiska do łączenia się przez proxy (brak dostępu do stanowisk roboczych)?
Jeżeli chodzi o blokowanie ruchu za pomocą iptables, to nie mam większego problemu i jakoś od kilku lat sobie radzę. Chodziło mi o blokowanie ruchu dla całego zakresu sieciowego z komputera klienta. Nie ma tam routingu, jest tylko Debian i samba. Czyli rozumiem, że wpinając się w sieć w pracy ze swoim laptopem (na którym jest Linux i iptables) mogę zablokować niektóre strony innym użytkownikom? Bo to mi chyba chciałeś powiedzieć, a regułka, którą podałeś się tego nie tyczy. No chyba, że faktycznie jest taka możliwość to będę bardzo wdzięczny za pomoc. Bo chyba firewall jako osobny komputer nie będący między ruterem a siecią też jest możliwy, tylko jak?
fanatico, jeśli chcesz móc kontrolować odwiedzane strony to ruch musi przechodzić przez maszynę, która tym będzie zarządzać, bądź musi zostać do niej skierowany (z rutera) a na niej całą resztę "wykona" już wcześniej wspomniany squid czy dnsguardian. Możesz również postawić dodatkową maszynę, w której interfejsy zepniesz w most. Taki komputer "będzie niewidoczny" dla użytkowników i da Ci możliwość filtrowania dostępu do stron czy też innych usług. Narzędzie, które będzie Ci wtedy pomocne to
Kod: Zaznacz cały
ebtables
Masz serwer plików na laptopie?" pisze:Komputer służy jako serwer plików
....
Czyli rozumiem, że wpinając się w sieć w pracy ze swoim laptopem (na którym jest Linux i iptables) mogę zablokować niektóre strony innym użytkownikom?
Najlepiej zrobić z tego komputera domyślną bramkę i zainstalować Squida i Dansguardiana.