Kilka pyta
Pogubiłem się już w tym wszystkim.
Wrzucam:i otrzymuję:
Więc rozumiem sterowniki są na pokładzie. Gdy chcę konfigurować wlan0:
I nie mam pojęcia dlaczego tak i co dalej..
Wrzucam:
Kod: Zaznacz cały
lspci -k
03:02.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8185 IEEE 802.11a/b/g Wireless LAN Controller (rev 20)
Subsystem: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Device 8225
Kernel driver in use: rtl8180
iwconfig -a wlan0 essid Voyager
bash: iwconfig: nie znaleziono polecenia
- panjandrum
Dziękuję za odpowiedź w temacie panjandrum. Do czegoś już o dziwo doszedłem. Na razie postanowiłem na swoim ruterze stworzyć sub sieć z zabezpieczeniami WEP, bo z tego co wyczytałem w innym temacie do WPA2 PSK trzeba chyba ściągnąć jakieś dodatkowe pakiety.
W każdym razie w konsoli wpisuję:I niby wszystko działa. Ale nie otwiera mi się żadna strona.
Załączam zrzut wycinka ekranu:
Albo nie może pobrać dhcp albo pobiera tylko IPv6. Co o tym myślicie, ktoś miał coś podobnego?
Edycja:
Połączyłem się z siecią - problem leży chyba po stronie rutera, który nie zawsze chce współpracować. Co miałbym teraz zainstalować by skończyć z konfiguracją sieci poprzez konsolę? Ikonka połączenia na górnym panelu gnome dalej "wskazuje" brak połączenia.
Edycja:
Problem jest w tym, że nie działa mi konfigurator w GNOME jakby nie widział karty. Gdyby to działało resztę zrobił bym sam zamiast tracić czas na konsolę.
W każdym razie w konsoli wpisuję:
ifconfig wlan0 up
iwconfig wlan0 essid XXX mode managed key s:XXX
dhclient wlan0
Załączam zrzut wycinka ekranu:
Albo nie może pobrać dhcp albo pobiera tylko IPv6. Co o tym myślicie, ktoś miał coś podobnego?
Edycja:
Połączyłem się z siecią - problem leży chyba po stronie rutera, który nie zawsze chce współpracować. Co miałbym teraz zainstalować by skończyć z konfiguracją sieci poprzez konsolę? Ikonka połączenia na górnym panelu gnome dalej "wskazuje" brak połączenia.
Edycja:
Problem jest w tym, że nie działa mi konfigurator w GNOME jakby nie widział karty. Gdyby to działało resztę zrobił bym sam zamiast tracić czas na konsolę.