[+] Montowanie karty sd w laptopie, tylko do odczytu

Ogólne pytania dotyczące systemu
sined

[+] Montowanie karty sd w laptopie, tylko do odczytu

Post autor: sined »

Witam wszystkich.
Mam pewien dziwny przypadek na moim Debianie na netbooku. Jest to Asus Eee Pc 701. Zainstalowałem na nim Debiana Squeeze z Kde 4.5. Ogólnie wszystko mi już działa bardzo fajnie, ale mam problem z montowaniem karty pamięci. Wszystkie pendrivey i inne pamięci przenośne ładnie mi się montują w trybie odczytu i zapisu, natomiast karta tylko w trybie do odczytu. Ani fstab, ani nic nie daje rady. Już nie wiem o co z tym chodzi? Zamieszczam poniżej zawartość pliku /etc/fstab:

Kod: Zaznacz cały

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'vol_id --uuid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=cffabe15-737b-40fc-a502-ea3ae4604d59 /               ext4    noatime,errors=remount-ro 0       1
#/dev/sdb1       /media/sdhc-1   auto      rw,user     0       0
#/dev/sdc1       /media/usb0     auto    rw,user,noauto  0       0
#UUID=2DDEAF6C0EBC0B79   /media/SDHC     auto    rw,user,noauto  0       0
Trzy ostatnie wpisy są moimi próbami rozwiązania problemu, jednak żadne nie działa. sdb1 i sdc1 z niewiadomych mi powodów już były po czystej instalacji Debiana, ale je wyrzuciłem, ponieważ one nie rozwiązują mojego problemu. Ostatni wpis, po nadaniu folderowi /media/SDHC prawa 777 i:

mount -a
pamięć dalej jest tylko do odczytu (również z poziomu roota) i dalej jest montowana w SDHC-1, tak jakby wpis w pliku /etc/fstab nic nie zrobił? Bardzo proszę o pomoc, bo rozwiązanie jest pewnie bardzo proste.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Przecież w KDE wszystkie wymienne urządzenia są montowane przez hal. Jest tam w KDE taki aplet plazmy "Informacja o nowych urządzeniach" W zależności od jego konfiguracji ustrojstwa są montowane automatycznie po włożeniu do gniazda lub w innym przypadku - montowane po rozwinięciu menu i wybraniu " Otwórz w menadżerze plików ". Wpisy dla karty SD w /etc/fstab potrzebne nie są.
sined

Post autor: sined »

No tak. Po starcie systemu, karta sd nie jest automatycznie montowana. Wtedy naciskam na aplet nowych urządzeń, wybieram kartę sd a następnie otwórz w menadżerze plików. I tylko do odczytu. Dodam jeszcze, że inne urządzenia podłączane w taki sam sposób działają poprawnie w trybie zapisu i odczytu.

Próbowałem już różnych systemów plików, fat32, ntfs, ext4, ext3 i nadal nic. Na Ubuntu 10.10 i paru innych Windowsach działa bez problemu.
Pod Ubuntu montuje się również automatycznie i mogę wrzucać na niego pliki. Sprawdziłem jeszcze jedną rzecz: nie ma znaczenia czy karta jest włożona już przed uruchomieniem netbooka, czy też wkładana na ,,działający'' system. Już nie mam pojęcia o co z tym chodzi? Czy mogło mieć jakieś znaczenie to, że podczas instalacji systemu była włożona karta?

Edycja:
Problem rozwiązany. Po kilku godzinach walki udało się. Pomógł format dysku wykonany z pod Windowsa7. Aby automatycznie montował się przy starcie do /etc/fstab wystarczyło dodać wpis:

/dev/sdb1       /media/sdhc   vfat      rw,user     0       0
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

sined pisze:Czy mogło mieć jakieś znaczenie to, że podczas instalacji systemu była włożona karta?
Oczywiście, że mogło.
Pomijam już nawet fakt, że można przypadkowo sformatować taki napęd lub zainstalować na nim rozruch.
Dodam jeszcze, że na rynku pojawiają się również inne urządzenia w które wbudowana jest pamięć masowa, takie jak skanery lub drukarki i te również mogą być powodem ewentualnych problemów.

Jeśli jakieś medium wymienne nie jest nam niezbędne przy instalacji systemu lepiej nie ryzykujmy.
tajwan

Post autor: tajwan »

:)
ODPOWIEDZ