Katalogi serwera apache na dysku zewn

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
bajdekm

Katalogi serwera apache na dysku zewnętrznym

Post autor: bajdekm »

Witam.
Jestem nowy. Zostałem zmuszony przez szefa do poznania administracji Linuksem. Do wyboru miałem FreeBSD i Debiana, wybrałem Debiana bo jest jakið taki sympatyczniejszy. Mój problem polega na tym, że mam stary komputer (compaq dekspro) z dyskiem 40GB. Na tym dysku będzie system, wszystkie partycje i demony. To będzie serwer, który będzie udostępniał przez sftp parę dużych plików, na co nie pozwala jego 40GB dysk. Wykombinowałem sobie, że wykręciłem z jakiegoś komputera dysk Toshiba 120GB, który niestety jest na złączu SATA i zamontowałem go w kieszeń. Mogę go podłączyć teraz przez USB.
Standardowo apache odwołuje się do /var/www, a ja potrzebuję aby startował z tego dysku toshiby. Zmieniłem w konfiguracji apache ścieżkę na /media/toshiba/www/ i nic. Z localhost dostaje tylko:

Kod: Zaznacz cały

Forbidden You don't have permission to access / on this server.
Co muszę zrobić aby to zaczęło działać? Muszę to zrobić do jutra, do godziny 11, ale chyba przeceniłem swoje możliwości. Proszę mi wybaczyć ale Linuksem zajmuję się dopiero od 4dni i proszę pokornie o pomoc bardziej doświadczonych.
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

Masz ustawione prawa dostępu tak, że Apache nie może uzyskać dostępu do zawartości dysku. Poleceniem chown możesz to zmieć np. tak, aby użytkownik www-data (bo pewnie jako taki pracuje u Ciebie Apache) został ich właścicielem, ew. nadać szersze prawa dostępu za pomocą chmod, na http://www.chmod.pl/ możesz trochę o tym poczytać i zapoznać się z przykładami.
Awatar użytkownika
bajdekm

Post autor: bajdekm »

lolleq pisze: ew. nadać szersze prawa dostępu za pomocą chmod, na http://www.chmod.pl/ możesz trochę o tym poczytać i zapoznać się z przykładami.

Polecenie chmod działa. Dziękuję, tylko jak ustawię 777 to chyba to trochę średnio bezpieczne będzie?
Awatar użytkownika
redelek

Post autor: redelek »

Nie musisz ustawiać 777. Dla katalogów muszą być 5, a do plików mogą być 4. Czyli dla katalogu ustaw 775, a dla plików 774. Możesz ustawić dowolnego użytkownika, niekoniecznie apache. U mnie strony działaniem na koncie root i grupa webadmin. Do grupy są przypisane loginy administratorów i działa. Co prawda nie jest to na USB, ale myślę, że to nie ma znaczenia. Dopisz sobie do /etc/fstab dysk na USB i będzie Ci podłączał go po starcie. Będzie działać.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Jestem nowy. Zostałem zmuszony przez szefa do poznania administracji Linuksem. Do wyboru miałem FreeBSD i Debiana, wybrałem Debiana bo jest jakið taki sympatyczniejszy.
To dobrze zrobiłeś bo inaczej nie uczyłbyś się administracji Linuksami :)

Upewnij się, że masz odpowiednie opcje montowania napędów USB, tak aby mieć możliwość zapisu na nich. Uzywanie dysku przez usb to nie jest najlepszy pomysł, ze względu na szybkość samego usb, lepiej zakupić kontroler sata pod pci. No ale jeśli sie nie da to fakt, można i tak.
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

No i nośniki USB najlepiej montować po etykiecie lub UUID, bo czasem lubią sobie zmieniać "litery" dysków. Ew. możesz pobawić się regułami udev - ale to może później...
ODPOWIEDZ