Czy warto i

Wszystko Off Topic
weksteam

Czy warto iść na taki kurs?

Post autor: weksteam »

Witam,

http://www.szkolalinuxa.pl/sl/administr ... linux-unix

Czy po takim kursie mogę liczyć, że znajdę w tym kierunku pracę?
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

Szkoda kasy, skoro cała wiedza jest na internecie. Jak nie umiesz z niej skorzystać, to kurs ci nic nie da.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Redhead pisze:Szkoda kasy, skoro cała wiedza jest na internecie. Jak nie umiesz z niej skorzystać, to kurs ci nic nie da.
To zależy, mnie często nie chce się zgłębić jakiejś tam wiedzy, bo mam za dużo czasu i wolę np obejrzeć jakiś film.
Osobiście z chęcią poszedłbym na taki kurs. Jak zarobię trochę kasy to się może nawet wybiorę.
weksteam

Myślicie, że po ukończeniu takiego kursu można zajmować się tym zawodowo? Oczywiście, jeżeli wszystkie etapy kursu zostaną opanowane.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

xmaster pisze:To zależy, mnie często nie chce się zgłębić jakiejś tam wiedzy, bo mam za dużo czasu i wolę np obejrzeć jakiś film.
Osobiście z chęcią poszedłbym na taki kurs. Jak zarobię trochę kasy to się może nawet wybiorę.
Twoja sprawa jak marnujesz czas.
Myśle, że jak juz iść na jakiś kurs, to na coś wartościowego. np. kurs RHCE, jednak nawet on nie gwarantuje ci znalezienia pracy.
weksteam pisze:Myślicie, że po ukończeniu takiego kursu można zajmować się tym zawodowo? Oczywiście, jeżeli wszystkie etapy kursu zostaną opanowane.
Tego nikt ci nie zagwarantuje, bo w zdobywaniu pracy ważniejsze jest miec doświadczenie i jakiś tytuł naukowy, niż papierek z podrzędnej szkoly nie majacy żadnej wartości.
Jak nie masz doświadczenia, nikt cie nie posadzi przed produkcyjmymi serwerami. Trzeba zacząć od czegoś małego, jak jakis support czy coś w ten deseń.
weksteam

Rozumiem, nie mówię od razu o pracy w tym, ale chodzi mi o to żeby mieć podstawy merytoryczne, aby potem się rozwijać i nabierać doświadczenia.

Może polecacie jakieś dobre kursy w Warszawie z zakresu administracji systemem linux, serwery dedykowane. Zależy mi na takich dłuższych kursach, które są prowadzone od podstaw np. 2 semestry.
Awatar użytkownika
shyte
Beginner

Post autor: shyte »

Płacić za podstawy 5800zl to trochę dużo :D
Poza tym jak na moje to tak czy siak coś co che się robić trzeba to lubić robić i mieć zaangażowanie.
A nie po prostu sobie wmawiać, chcę być administratorem bo dobra z tego kasa.
Bez chęci nic z tego nie będzie, takie jest moje zdanie na ten temat.
A 5800zł to kupa kasy żeby dać za taki kurs i nic później po kursie w tym kierunku nie robić, więc lepiej sobie dać spokój i korzystać z internetu do nauki.
weksteam

Zaangażowanie mam. Prowadzę hosting, więc jak najbardziej wszystko mi się przyda. Chcę, aby podstaw nauczyli mnie profesjonaliści.

Jeżeli ktoś zna jakieś dobre kursy to bardzo bym prosił.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:Chcę, aby podstaw nauczyli mnie profesjonaliści.
Wydrukuj sobie ,,Debian reference'', następnie poświęć na analizę tyle samo godzin, ile przewidziano na taki kurs.
weksteam

Czyli zdecydowanie odradzacie wszelkie kursy? Tak samo dobrze można nauczyć się Linuksa we własnym zakresie? Dziękuję za wskazówki, może jeszcze jakieś przydatne książki?
ODPOWIEDZ