Zamiast wy

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
bajdekm

Zamiast wyświetlać stronę następuje pobieranie pliku

Post autor: bajdekm »

Witam.
M
am dziwny problem. Mam Debiana 6, cały zestaw oprogramowania LAMP zainstalowany, skonfigurowany, pod ftp. Użytkowników zamkniętych w swoich domowych katalogach. Apache wczytuje strony z katalogu /var/www i jest tam między innymi zainstalowany wordpress co świadczy o poprawnej konfiguracji php i mysql, jednak kiedy chciałem zainstalować "userdir" i wpisałem w konsoli:

Kod: Zaznacz cały

a2enmod userdir
wszystko się pięknie zainstalowało, ale kiedy w przeglądarce wpiszę adres ip serwera to normalnie wyświetla się WP i jest wszystko pięknie. Ale kiedy wpisuję:

adresIP/~nazwa-[b]użytkownika[/b]
to następuje ściąganie jakiegoś pliku, mało tego, stworzyłem nowego użytkownika, któremu stworzyłem pusty katalog public_html i tam też się chce ściągać jakiś plik.
Proszę o pomoc. Bawię się w Linuksa od miesiąca, a takie mnie problemy spotykają, że kumpel, który używa open-SUSE już ze 3 lata jest bezradny.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

"Jakiś plik" mało mówi. Co to jest dokładniej?
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Od jakiegoś czasu domyślną polityką dla mod_php jest wyłączanie interpretera dla skryptów php w katalogach użytkowników. Spójrz w plik konfiguracyjny /etc/apache2/mods-available/php5.conf:

<IfModule mod_userdir.c>
        <Directory /home/*/public_html>
            php_admin_value engine Off
        </Directory>
    </IfModule> 
Zmień na On lub zakomentuj całą tą sekcję i zrestartuj apache.
Awatar użytkownika
bajdekm

Dziękuję za zainteresowanie, próbowałem:

<IfModule mod_userdir.c>
        <Directory /home/*/public_html>
            php_admin_value engine On
        </Directory>
</IfModule>
Restart apache, nic. Próbowałem też komentować (wstawiając # na początku każdego wiersza) ale także nie dało rezultatu. Co do pliku, to kiedy ściągnąłem go pod Windowsem i przejrzałem w edytorze notepad++ to wyświetlają się jakieś krzaczki, cuda na kiju po prostu. Nie mam już pomysłu na to wszystko.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Jaki to plik?
Awatar użytkownika
bajdekm

Po odinstalowaniu i zainstalowaniu apache2 przestał się pobierać ten plik. W tym momencie pliki php się w ogóle nie wczytują. Coraz gorzej to wygląda. Ten plik był jakiś dziwny bo nie miał żadnego rozszerzenia. Windows nazywał go "pobrane".
Co robię źle?
Właśnie sprawdziłem, czy

php info
działa, i wiecie co? Działa. Tylko pliki php się nie wczytują i epiphany wczytuje biały ekran.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Zmien poziom informowania bledow w php na wysoki. Skrypty sie wczytuja ale php nie informuje co jest nie tak. Wklej pelne konfigi php i apache bo najwyrazniej tam masz cos zwalone.
Awatar użytkownika
bajdekm

Działa. Tylko że nie mam pojęcia dlaczego. Zrobiłem tak, odinstalowałem apache, mysql, php, phpmyadmin, później zainstalowałem lighttpd, php-cgi, mysql, phpmyadmin i wszystko działało. Więc, zrobiłem obraz dysku twardego jakimś programem od swojego dysku twardego Hitachi tak na wszelki wypadek. Ale coś mnie pokusiło żeby odinstalować lighttpd i spółkę i zainstalować jeszcze raz apache. Zainstalowałem apache i całą resztę, i teraz jest tak, że w katalogach użytkowników jest php a w /var/www nie działa. Jednak jest postęp bo teraz ściągają się pliki php, a nie tak jak wtedy jakieś dziwne bez rozszerzenia.
Czy można jakoś jeszcze włączyć php w var/www?
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Dopóki nie wkleisz konfigów, nie udzielimy żadnej sensownej rady.
ODPOWIEDZ