Debian 6.0.0 brak sygna

Pomoc dotycząca instalacji systemu
mpaszek

Debian 6.0.0 brak sygnału na monitorze

Post autor: mpaszek »

Witam wszystkich!
Mam taki problem kiedy instaluję Debiana w wersji 5.0.5 to instalacja zatrzymuje się po instalacji podstawowego systemu, a przed wybierz i zainstaluj oprogramowanie. Czekałem prawie godzinę i nic. Inny problem to taki, że jak chciałem zainstalować najnowszą wersję 6.0.0 stabilną, to po instalacji uruchamia się grub i pojawia się informacja o braku sygnału na monitorze.

Chciałem zainstalować system w następujący sposób:
[INDENT]OCZ Vertex: główna partycja oraz wymiany
karta compact flash: /home [/INDENT]
Czy przy instalacji wymagana jest partycja /boot?

Moja konfiguracja:
Gigabyte GA 7N400 Soc A sata 150; procesor Athlon 3200+ 3GB ram hyperx; dysk twardy Ocz vertex2 60GB i 4GB compactflash

Bardzo was proszę o pomoc tak bardzo przyzwyczaiłem się do Debiana pozdrawiam.
Serdecznie dziękuję za wszystkie porady.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Co do Squeeze to może >>klick<< to będzie pomocne.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:Czekałem prawie godzinę i nic. Inny problem to taki, że jak chciałem zainstalować najnowszą wersję 6.0.0 stabilną, to po instalacji uruchamia się grub i pojawia się informacja o braku sygnału na monitorze.
System się zainstalował tylko masz problem z uruchomieniem środowiska graficznego.

Pobierz jakąś wersję livecd Linuksa i przedstaw plik:

Kod: Zaznacz cały

/var/log/Xorg.0.log
http://debian.linux.pl/threads/9479-Dys ... #post61503

Najlepszy będzie do tego Knoppix.
mpaszek

Post autor: mpaszek »

Mam pytanie czy to nie jest tak iz pomimo braku trybo graficznego powinien uruchomić się tryb tekstowy?
Mam dwie wersje Debiana 6.0 dvd i cd zainstalowałem w trybie automatycznym z wersji cd na karcie cf. System uruchomił się w trybie tekstowym. Próbowałem też inaczej, chciałem zainstalować na dysku ,,ocz vertex 260'' wersję Debiana 5.0.5
z płyty, z której do tej pory nie było problemów zainstalować system podstawowy i dołożyć gruba lub lilo, wywalił mi błąd i że nie można zainstalować gruba. To samo z lilo i komunikat, że bez lilo/grub system się nie uruchomi

Dodane:
Witam Was wszystkich.
W
ykonałem kolejny test. Zainstalowałem Debiana 6.0.0 nie na ssd, a na hdd nadal był problem z czarnym ekranem. Ale zmieniłem z karty ati raden rx 2600 na ati radeon 9550 i pojawił się ,,ekran''.
Moje pytanie brzmi, gdzie jest problem, bo zainstalowałem fedorę na standardowych sterownikach, a przy Debianie był problem tak jak napisałem wyżej. Czy czeka mnie zmiana karty graficznej? Czy to wina sterowników?
fnmirk
Senior Member

mpaszek, masz prywatną wiadomość do obioru.
fnmirk
Senior Member

&quot pisze:Moje pytanie brzmi, gdzie jest problem, bo zainstalowałem fedorę na standardowych sterownikach, a przy Debianie był problem tak jak napisałem wyżej.
A Ja, zapytam ponownie, gdzie są informacje, o które zostałeś poproszony?
Nie odpowiadasz na jedno pytanie tylko zakładasz kolejne tematy i myślisz, że samo się naprawi.
ODPOWIEDZ