Serwer na Debianie z baz

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
kfiacior

Serwer na Debianie z bazą Mysql, SugarCRM przeniesienie z Windows

Post autor: kfiacior »

Witam.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że Linuksa znam od strony klienta, moje pytania więc mogą wydawać się dla Was idiotyczne za co z góry przepraszam.

Jako że jestem raczej programistą niż sieciowcem, nigdy wcześniej nie uruchamiałem serwera. W firmie, w której pracuję działa serwer na Windowsie XP. Na serwerze pracuje SQL server express. Z bazy korzysta BCM (Bussines Contact Manager, dodatek do outlooka). Dodatkowo zainstalowany jest również sugarCRM (system do zarządzania sprzedażą) jego baza to MySQL. W sieci jest około 10 stanowisk, na bazie BCM-owej pracuje 4-5 użytkowników jednocześnie. Klienci spięci są w grupach roboczych.

W czym problem? Osoby pracujące na bazie BCM mają bardzo duże opóźnienia, co owocuje częstymi komentarzami w stylu "Ale ta baza muli". Jako że doprowadza mnie to już do szaleństwa, a pracuję tu dopiero miesiąc postanowiłem zrobić z tym porządek. Szef średnio zapatruje się na generowanie kosztów więc Windows Server odpada. Zresztą zawsze chciałem nauczyć się konfiguracji i pracy z Linuksem na poziomie serwera i wreszcie mam ku temu okazję.

Pytania:
  1. Czy zainstalowanie tego wszystkiego na dobrze skonfigurowanym Debianie rozwiąże problem z jednoczesnym dostępęm 5 osób do bazy i czy usprawni korzystanie z bazy od strony użytkownika?
  2. Z przeniesieniem bazy na MYSQL zakładam, że nie będzie żadnego problemu, jak wygląda sprawa z bazą na SQL?
  3. Czy są darmowe kontrolery domen, które są stosunkowo przyjemne w konfiguracji i zarządzaniu.
  4. Czy zadanie nie jest karkołomne i czy przy sporym nakładzie pracy jestem w stanie wszystko ładnie uruchomić?
  5. Czy znacie jakieś ciekawe książki, które fajnie wprowadzą w temat i pomogą mi to porządnie skonfigurować?
Pozdrawiam.
cooleq
Beginner

Post autor: cooleq »

Sam pracuję od niecałego roku z debianem i powiem ci, że dobrze wybrałeś.
1. U mnie na serwerze MySQL pracuje ok 10 do 30 osób i nie ma najmniejszego problemu(baza obsługiwana przez OOo).
3. Kontroler domeny jak najbardziej wystarczy skonfigurować sambę.
4. Nie jest karkołomne, materiałów jest w brud(również po polsku), dobra dokumentacja systemu i oprogramowania no i to wspaniałe forum na którym rozwiążą każdy twój problem ;)
5. Wg mnie książki są niepotrzebne. Zajmują za dużo czasu a poradników w sieci masa. Poradniki mają tą zaletę że są nastawione na jeden problem dzięki czemu nie trzeba się przebijać przez masę niepotrzebnej treści.
kfiacior

Post autor: kfiacior »

Mam jeszcze jeden pilny problem. Chodzi o sprzęt, na którym chcę instalować wyżej wymieniony serwer. Do wyboru mam XEON 3,2GHz (jeden rdzeń) 4GB ram i desktop oparty na procesorze core 2 duo E6700. Koszt zakupu obu komputerów jest zbliżony. Na czym to wszystko będzie lepiej pracować, na starszym XEON-nie, który jednak jest typowo serwerowym procesorem, czy jednak na nowszym Core2Duo. Zaznaczam, że serwer będzie pracował tylko i wyłącznie jako serwer.
cooleq
Beginner

Post autor: cooleq »

No cóż moim zdaniem nie ma to żadnego znaczenia przy 5 użytkownikach. Szybciej oczywiście będzie pracować XEON ale jeśli ma to być serwer również plików, to jednak lepiej desktopa.
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

Ja powiedziałbym ze prędkość działania nie ma tutaj aż takiego znaczenia. Jeśli ten Xeon to maszyna typu serwer, na pewno ma lepsze chłodzenie, lepszy zasilacz (ewentualnie dwa), dyski serwerowe (może nawet kontroler RAID z hotplug). Co za tym idzie jest pewnie lepiej przystosowany do ciągłej pracy. Desktop natomiast to .. cóż, desktop :) ~
Mocniejszy procesor jest oczywiście ważny, ale nie w każdej sytuacji i nie powinien stanowić elementu decydującego.
ODPOWIEDZ