Jak wy

Ogólne pytania dotyczące systemu
weksteam

Jak wyłączyć logi

Post autor: weksteam »

Witam,

Mam system Debian 5.0

Chciałbym, aby nie tworzyły się logi, zajmują niepotrzebnie miejsce na partycji.
Jak to zrobić ?
pioruns
Beginner

Post autor: pioruns »

Ile Ci tego miejsca zajmuje przede wszystkim? Kilkadziesiąt MB? Stare logi kompresuj i przenoś w inne miejsce, np. tam gdzie masz kopie zapasowe (na innym dysku, serwerze, partycji). W cronie możesz sobie dać przenoszenie logów. Wyłączenie logów systemowych jest absolutnie niewskazane.
weksteam

Post autor: weksteam »

Problem w tym, że tworzy mi się kilkanaście GB logów dziennie w pliku auth.log, chciałbym aby w ogóle one się nie tworzyły.

Serwer sobie stoi i nic nie będę na nim zmieniał, jest stabilny. Proszę o jakiś poradnik wyłączenia logów, z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Qmaty

Post autor: Qmaty »

weksteam pisze:Problem w tym, że tworzy mi się kilkanaście GB logów dziennie w pliku auth.log, chciałbym aby w ogóle one się nie tworzyły.
Jeśli korzystasz z rsyslog-a (chyba jest instalowany domyślnie) to wystarczy za komentować (dodać # na początku) linijkę "auth,authpriv.* /var/log/auth.log" (u mnie 56) w pliku /etc/rsyslog.conf.
Prawdopodobnie (nie wiem, nie testowałem) jeśli usuniesz rsyslog powinieneś nie mieć (nowych) logów (stare musisz usunąć).
Awatar użytkownika
czarownik
Beginner

Post autor: czarownik »

A nie zastanawiało Cie skąd masz tyle wpisów na tym serwerze? Według mnie, logi które chcesz wyłączyć są dość ważne, a jak przyjdzie Ci udokumentować kto się logował do systemu i wtedy to będziesz miał ogromny problem.
ODPOWIEDZ