[+] apache z opcj

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
bastard79

[+] apache z opcją indexes - przeglądanie katalogów

Post autor: bastard79 »

Witam.
Mam serwer na Debianie, w którym w zasadzie wszystko działa prawidłowo, ale potrzebuję jedną funkcję, skrypt lub program.

Mam stronę intranetową na joomli i muszę udostępnić kilkaset dokumentów firmowych pracownikom, w kilku językach, więc pomyślałem, że najlepszym sposobem będzie po prostu wrzucenie wszystkiego do odpowiednich katalogów na dysku i danie dostępu do przeglądania ich przez www (opcja Indexes w apache).

Niby działa, ale są dwa problemy
  1. Domyślnie jest to bardzo brzydkie i np. nie skaluje się na całą szerokość ekranu - można to w ogóle w jakikolwiek sposób konfigurować, a może są jakieś gotowe skórki, które by poprawiały wygląd.
  2. Nie można, nie potrafię zamknąć użytkownika w jakimś katalogu root np.
    mam katalog doc, a w nim katalogi test1 i test2, jeżeli użytkownik otworzy bezpośrednio link test2 to i tak będzie miał opcję wejścia katalog wyżej, a potem do test1. Czy można to jakoś zamknąć w klatce chroot?
Próbowałem dodatków do joomli, ale albo robią niegrzecznie serwisowanie do stron pobierania albo listują jedynie zawartość jednego katalogu a u mnie pliki są w kilkunastu katalogach i podkatalogoch. Próbowałem też phpatm, taki niby dodatek do wysyłania plików, w sumie najfajniejsza opcja ale znowu nazwy plików wyświetlają się bez narodowych znaków diakrytycznych (PL, CZ, UA) mimo iż kodowanie strony jest prawidłowe, bo wszystkie teksty, za wyjątkiem nazw plików, wyświetlają się poprawnie.

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie jak rozwiązać ten problem
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Odp.1: Nie. Jeśli to pliki listowane po prostu przez http to nie da rady ich w stylizować. Ich wygląd obsługuje przeglądarka i to od niej zależy jak wygląda ten listing. Musiałbyś przepuścić te pliki przez html, a więc napisać skrypt.

Odp.2: Przychodzi mi na myśl jedynie .htaccess, bo inaczej nie skontrolujesz użytkownika i jego praw dostępu.
bastard79

A znasz jakiś gotowy skrypt, który by to ładnie obsługiwał.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

bastard79

To są skrypty do wysyłania, mnie w zasadzie interesuje tylko pobieranie - przerabiałem phpatm, ale niestety problem ze znakami w nazwach go dyskwalifikuje.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

To są skrypty do wysyłania, ale założe się ze niejeden z nich ma też opcje przeglądania tego co się załadowało
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:mnie w zasadzie interesuje tylko pobieranie
http://skrypty.webpc.pl/pokaz252.html
bastard79

Jak już napisałem PHPATM przerabiałem, ale udało mi się znaleźć coś co się u mnie sprawdzi:

http://www.evoluted.net/thinktank/web-d ... ing-script

Po małych przeróbkach działa znakomicie.
ODPOWIEDZ