CUPS d

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
puntigamer

CUPS długie oczekiwanie na drukowany plik

Post autor: puntigamer »

Witam.
Spotkał się ktoś z sytuacją, że pliki (przeważnie i może tylko) PDF długo są wysyłane do drukarki? Określł to mianem, że są długo drukowane (2-10minut). Pliki różnej wielkości. Nie zawsze te pliki zawierają 500 stron - przeważnie 1-30.

Sytuacja nie występuje, gdy drukuję ten sam plik tą samą drukarką ale zainstalowaną "po IP". Chodzi np. o drukarkę HP p3005.
To raczej nie wina drukarki a CUPS-a/Samby stąd proszę o pomoc - przewertowałem podręczniki systemowe odnośnie plików konfiguracyjnych i nic.

Pozdrawiam.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Przedstaw odnośnik do informacji technicznej o tej drukarce (jaką wersję dokładnie posiadasz) i przykład dokumentu pdf.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

A jaką prędkość masz ustawioną przy drukarce skonfigurowanej lokalnie? Mnie CUPS domyślnie ustawiał jakieś marne wartości, przez co właśnie drukowanie trwało bardzo długo. Po ustawieniu z palca większej prędkości, wszystko zaczęło śmigać jak należy.
Awatar użytkownika
hello_world

Post autor: hello_world »

Też miałem ten problem. Ja go rozwiązałem wpisując w opcjach danej drukarki większy bufor lub coś takiego. Po prostu wybrałem największą wartość podaną w MB i przyspieszyło.
puntigamer

lessmian2 pisze:A jaką prędkość masz ustawioną przy drukarce skonfigurowanej lokalnie? Mnie CUPS domyślnie ustawiał jakieś marne wartości, przez co właśnie drukowanie trwało bardzo długo. Po ustawieniu z palca większej prędkości, wszystko zaczęło śmigać jak należy.
Mógłbyś powiedzieć jaki parametr ruszyć, i w którym miejscu? Czy dotyczy to plików ppd, czy też cupsd? Lokalnie podłączoną drukarkę zostawiam domyślnie i działa wystarczająco szybko (druk).
insider69

Post autor: insider69 »

Witam.
J
a miałem identyczny problem i okazało się, że problemem był przewód jakim była podpięta drukarka. W pierwotnej wersji dane szły przez LPT, i przewód miał długość około 7 metrów. Wymienłlem połączenie na USB (przewód o długości 1,8m) i od razu zaczęło wszystko działać.

Powodzenia.
puntigamer

Wszystko fajnie, tylko, że ja tę drukarkę podpiętą mam w sieci. To na pewno nie jest problem długości skrętki. Czy i gdzie są parametry do ustawiania szybkości przesyłania danych do drukarki przez CUPS-a? Pozdrawiam.

Domyslam sie ze spowodowane jest to kiepskimi sterownikami.. Zainstaluje nowszą wersje CUPSa i dam znac
Keenic

Post autor: Keenic »

Witam, przepraszam, że wykopuję, ale mam ten sam problem, a wątek ten znalazłem w google.
Tak samo jak autor muszę czekać dość sporą ilość czasu aż plik zostanie wydrukowany, padły odpowiedzi żeby zwiększyć bufor wydruku, ale szukając tego w google nic nie znalazłem, szukałem również w CUPS, ale też nic nie znalazłem. Jak mogę zwiększyć bufor żeby pliki były przesyłane szybciej albo co innego zrobić. Drukarka jest podłączona sieciowo i na pewno to nie jej wina gdyż na windowsie drukuje od razu.
ODPOWIEDZ