Nazwa tematu może się wydać nieco dziwna, ale już tłumaczę o co chodzi. Otóż niedawno zainstalowałem Debiana w wersji testowej (Squeeze) z KDE i od razu dał się zauważyć pewien problem z połączeniem internetowym. Ogólnie mam dwa systemy - na innej partycji siedzi jeszcze Windows XP.
Opisuję więc od początku:
Zainstalowałem Debiana i po pierwszym uruchomieniu systemu w Network Managerze zaobserwowałem, że jest brak połączenia internetowego i komunikat:
Kod: Zaznacz cały
not connected
Dokonałem więc resetu mojego rutera (Dlink DIR-600) co o dziwo pomogło - połączenie zostało aktywowane i mogłem się cieszyć internetem.
Po pewnym czasie przeszedłem na Windows XP i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że tutaj również mam identyczny problem jak na Debianie! Brak połączenia z siecią (w ogóle nie pobierał nawet adresu IP) i sposobem na naprawę tegoż również był reset rutera - internet wrócił.
Teraz sytuacja wygląda tak, że za każdym razem kiedy przechodzę z Debiana na Windows XP, to muszę dokonać resetu rutera. Natomiast jak przechodzę z Windowsa na Debiana to problemu nie ma i na Debianie automatycznie wykrywa połączenie internetowe. Podobnie jest z Windowsem - jak korzystam tylko z tego systemu i nie wchodzę na Debiana, to połączenie internetowe zawsze jest.
Co może być przyczyną takiego dziwnego problemu? Dodam, że wcześniej nie miałem absolutnie żadnych kłopotów tego typu. Ze strony systemu Windows XP raczej jest wszystko w porządku - to wszystko pojawiło się dopiero i od razu po instalacji Debiana. Wcześniej miałem przez krótki czas zainstalowane Ubuntu i tutaj nie było żadnych podobnych perypetii.
Podejrzewam, że przyczyna tego problemu leży w moim ruterze (w końcu to jego reset zawsze pomaga), ale dlaczego ów problem związał się akurat z instalacją Debiana? Co takiego może wywoływać niekompatybilność tego systemu z mym ruterem? Przeglądałem to forum w poszukiwaniu podobnych tematów, ale niestety nic nie znalazłem. W ogóle to jest taka dziwna kwestia, że ciężko to nawet nazwać, aby skutecznie coś znaleźć z pomocą Google - dlatego liczę na Waszą pomoc. Z góry dziękuję.